fehérgólya

2021.01.21. 13:33

Sok teendőnk akad a költési időszak előtt

A legkésőbb áprilisig kellene a legfontosabb feladatokat elvégezni a madarak érdekében.

B. K.

Forrás: beküldött

Felhívással fordult a lakossághoz, az önkormányzatokhoz, a cégekhez Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. Lapunkhoz eljuttatott közleményében arra szólít fel, hogy a madarak költési időszaka előtt, március végéig lehet és kellene elvégezni számos, természetvédelmi szempontból érzékeny munkát. Olyan munkákról van szó, amelyek áprilistól tilosak, mert veszélyt jelentenek az állatokra, a biológiai sokféleségre.

A tapasztalatok alapján három olyan faladatról van szó, amelyek a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoznak.

Ilyen az épületfelújítások kapcsán a fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése, végrehajtása. A tulajdonosok, kivitelezők gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a védett fecskéket és denevéreket is érintő épületmunkák természetvédelmi hatóságiengedélyeztetés-kötelesek, és csak a szaporodási időszak szünetében, ősztől tavaszig végezhetők el! A hatósági engedélyek kiállításakor különösen fontos lenne annak hangsúlyozása, hogy a fészkek eltávolítása után biztonságosan és hatékonyan kell megakadályozni a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt, továbbá ezek befejezését követően műfészkekkel kell pótolni a megsemmisült fészkeket.

A másik feladat a sérült vagy áramütés-veszélyes fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele. A fokozottan védett fehér gólyák téli viharokban sérült vagy áramütés-veszélyes módon, az elektromos hálózat oszlopain a vezetékekre épült fészkeinek magasító kosárra emeléséhez a megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt.

A fák és bokrok kivágása sok esetben, számos okból indokolt és szükséges. A bel- és árvízkár megelőzését szolgáló hullámtértisztítás, az elektromos vezetékhálózatra felnövő fás szárú vegetáció eltávolítása, visszavágása, különösen tömeges nagyságrendben, jól tervezhető és ütemezhető az őszi-téli időszakra.

A fenti feladatokról részletesen is tájékozódhatnak az MME honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában