környezetvédelem

2021.01.07. 17:28

Tudatossággal a járvány idején is óvhatjuk környezetünket

Sokan tesznek fogadalmat az új évre. Olyanok is vannak, akik a környezettudatosabb életmódot választják, s megfogadják, idén „zöldebben” gondolkodnak, s tesznek is érte. A vírushelyzet nem könnyíti meg ezt.

Berecz Renáta

Olyan takarítószerek is visszakerültek polcainkra, amiket egyébként mellőznénk

Forrás: Shutterstock

A járvány nem tette egyszerűbbé, hogy környezetkímélőbben éljünk, ám vannak pozitív jelek is. A közösségi oldalon egyre több tagot számláló Zöldüljünk együtt Egerben! csoport alapítója úgy látja: van, amire jó hatással volt a helyzet, de sajnos rontott is néhány dolgon.

Koronczi-Novák Eszter szerint a környezetvédelem kérdése a koronavírus fényében ellentmondásos. A járvány előtt néhány helyen – boltban, éttermekben – megoldható volt például, hogy saját ételszállító edényben hozzuk el az élelmiszert, ezzel is csökkentve az egyszer használatos műanyagok használatát.

– A higiénés szabályok mindenhol szigorodtak, így ma már nincs erre lehetőség – fogalmazott.

Szavai szerint a környezettudatosságra törekvő ember a vásárlásait úgy alakítja, hogy minél több terméket tudjon megvenni csomagolásmentesen, s ha kell, több helyre is ellátogat ennek érdekében.

– Ez persze, idő- és energiaigényes feladat. Saját tapasztalatom most az, hogy igyekszem redukálni a vásárlások számát, s inkább egy helyen veszem meg a szükséges dolgokat – vélekedett.

Mint mondta, most kénytelenek vagyunk azt a terméket is nejlonban megvenni, amit többször használatos csomagolással szereznénk be. Mégis pozitív dolog, ha ritkábban és céltudatosan vásárolunk, s nem veszünk meg olyasmit, amire nincs is szükségünk.

Olyan takarítószerek is visszakerültek polcainkra, amiket egyébként mellőznénk
Illusztráció: Shutterstock

A háromgyerekes édesanya hangsúlyozta, a tisztítószerek használata is átalakult. Aki környezettudatos, igyekszik lecserélni háztartásában az élővilágra káros vegyszereket környezetbarát megoldásokra.

– Ezek többsége alacsony költségvetéssel, otthon elkészített szer. Úgy gondolom azonban, hogy az erősen fertőző koronavírus jelenléte esetén mindenki szeretne biztosra menni. Így olyan takarítószerek is visszakerülnek a polcokra, amiket egyébként mellőznénk – magyarázta.

Arról is szólt, úton-útfélen láthatunk egyszer használatos maszkokat, ami új jelenség a mindennapokban. Szerinte azonban a varrott, mosható textilmaszk nemcsak környezetkímélőbb megoldás az eldobhatóhoz képest, de még esztétikusabb is.

– A nehézségek ellenére mégis úgy tűnik, a bolygónk egy picit fellélegezhet ebben az időszakban, hiszen az otthon maradás elve jelentősen csökkentette az utazásainkat. Az otthoni munkavégzés miatt kevesebbszer ülünk autóba, a nemzetközi utasforgalom is minimálisra apadt – fogalmazott.

Úgy gondolja, nem kell lemondani a környezettudatosságról a vírus ellenére sem idén. Azt tanácsolja, kezdjük kicsiben. Igyunk csapvizet palackozott helyett, a környezetre ártalmas tisztálkodószerek helyett használjunk szappant, s vigyük magunkkal vászonszatyrainkat bevásárlásainkhoz. Némi tudatossággal a járványhelyzet ellenére is lehetünk környezetkímélőbbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában