időjárás

2021.02.15. 11:30

Dermesztő hideg: lenyűgöző fotó készült a fagyos Bükk-fennsíkról

Ugyan nem számít hivatalos országos rekordnak a Nagymező egyik víznyelőjében mért mínusz 35,5 Celsius-fok, de a speciális helyszínen hidegebbet mértek, mint korábban bárhol.

Tóth Balázs

Kerékgyártó Róbert és barátai termoszban lévő vizet dobtak föl a levegőbe, amely látványos képet eredményezett a hidegben, a forró víz és a száraz, hideg levegő előbb vízgőzt, majd havat, jeget eredményezett

Forrás: beküldött

Fotó: Horváth Csongor

Ahogy arról korábban " target="_blank" rel="noopener noreferrer">beszámoltunk: hétvégén is kitartott a szibériai hideg, ami csütörtöki érkezésekor alaposan felforgatta az északi országrész közlekedését. Szombaton hajnalban pedig kemény mínuszokat hozott, olyannyira, hogy a Bükk-fennsíkon mínusz 35,5 Celsius-fokot mértek, de nem hitelesített hőmérők mínusz 30 Celsius-fok alatti hideget mutattak Kisfüzesen, vagy Ivádon is, erről tanúskodnak közösségi oldalra föltöltött fotók.

Kerékgyártó Róbert és barátai termoszban lévő vizet dobtak föl a levegőbe, amely látványos képet eredményezett a hidegben, a forró víz és a száraz, hideg levegő előbb vízgőzt, majd havat, jeget eredményezett Fotó: Horváth Csongor / beküldött

Egy miskolci geográfus, Kerékgyártó Róbert és csapata 2009 óta kíséri figyelemmel a Bükk-fennsík töbreinek mikroklímáját. Szombaton Facebookon hívta fel a figyelmet arra, hogy a Nagyvisnyó és Lillafüred határában elterülő Nagymezőn lévő természetes mélyedésekben, töbrökben igazán hideg volt. Reggel hét óra körül –34,8 Celsius-fokot mért a meteorológiai állomás, de hajnali négykor –35,5 Celsius-fokig hűlt le a levegő. Magyarországon 1940. 02. 16. reggelén, az akkori Görömbölytapolcán (ma Miskolctapolcán) mérték a rekord hideget, –35 Celsius-fokot. Ha akkoriban is mérték volna a töbrök alján a hőmérsékletet, valószínűleg mínusz negyven Celsius-fokos eredményt is kaphattak volna.

" data-width="500" data-show-text="true">

">Ti hogy bírjátok a kemény hideget❓🥶 #hidegrekord

A –35,5 Celsius-fok az online állomás által regisztrált hőmérséklet volt, a mellette elhelyezett villás farkok alakú minimum hőmérővel mért hőmérsékleti érték ettől egy tizeddel elmaradt. A két állomáson kétméteres magasságban, árnyékolt szenzorokkal mérték az értékeket, a talaj fölött öt centivel elhelyezett mérő pedig –39,3 Celsius-fok kisugárzási minimumot mutatott, ennek villás farka nincs árnyékolva. Hozzátette, ezek nem hasonlíthatók össze egy lakott település mérésével. Bánkúton, a Fehér Sas Panziónál, a hegytetőn lévő online állomás péntekről szombatra virradóra –18,8 Celsius-fokot mért, a hegy tetején mérve ez is igen hidegnek számít.

Kerékgyártó Róbert szerint ez a mérési eredmény nem számít országos csúcsnak Fotó: Horváth Csongor / beküldött

Kerékgyártó Róbert szerint ez a mérési eredmény nem számít országos csúcsnak, ugyanakkor ez az állomás saját rekordja, amióta 12 éve rögzítik a hely időjárási jellemzőit. A mért hőmérsékletről megemlékezett az Országos Meteorológiai Szolgálat is, közösségi oldalukon röviden leírták, ezt nem tudják rekordnak tekinteni, de érdekes mérési adatnak igen. Megköszönték a sok befektetett energiát, illetve a méréseket az illetékeseknek, s megígérték, többször is ismertetik majd azokat a nagyközönséggel.

Szaniszló Lászlótól, Szilvásvárad polgármesterétől megtudtuk, a faluban jóval melegebb volt, mínusz 17–18 Celsius-fokot, Nagyvisnyón pedig mínusz 22-t mértek. Szilvásváradon mindenki felkészült a hidegre, senkinek nem volt szüksége segítségre. Pénteken viszont fakidőlések miatt a vonatnak kellett segíteniük.

Bár továbbra is riasztás volt a rendkívüli hideg miatt, a mínuszok sokat enyhültek vasárnapra, a töbörben ezúttal reggel hét órakor volt a leghűvösebb, mínusz 29 Celsius-fok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában