támogatás

2021.02.19. 19:59

Külön kölcsönnel segíti az állam a lakásfelújítást

Nagy érdeklődés övezi az otthonfelújítási támogatást, amelyhez február 1. óta kölcsön is igényelhető. Megkérdeztük, milyen feltételek mellett jár a 3 százalékos kamatozású, kedvező hitel?

Munkatársainktól

A minden meghirdetett feltételnek megfelelő igénylők kérhetnek kölcsönt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hárommillió forint otthonfelújítási támogatás lényege, hogy az állam állja a költségeknek maximum a felét. Így akár hatmillió forintos felújítás is végezhető az ingatlanon. Az utófinanszírozásos támogatás önerőt feltételez, ennek híján jön jól az államilag támogatott hitelkonstrukció, hatmillió forintig. Van jelzáloga? Nem baj! Az akár tízéves futamidőre kérhető lakásfelújítási kölcsön idén február 1. óta igényelhető néhány hitelintézetben. Csakis egy alkalommal vehetik igénybe házastársak, élettársak, egyedülállók. A kamattámogatást az állam a kölcsön teljes futamidejére biztosítja, az ügyleti kamat nem haladhatja meg a három százalékot.

Mivel a hitel jelzálog alapú, ingatlanfedezet szükséges hozzá, s közjegyzőt, értékbecslőt is be kell vonni a folyamatba. Az sem kizáró ok, ha az ingatlanon már eleve van jelzálog; ekkor érdemes annál a banknál igényelni, amely a korábbi jelzálogalapú kölcsönt adta. Egyelőre azonban kevés pénzintézet kínál otthonfelújítási hitelt. A kölcsön összege legfeljebb a fedezetül felajánlott lakóingatlan forgalmi értékének 80 százaléka, a hitelbiztosítéki értékének 100 százaléka lehet. Önerőre nincs szükség a kölcsönfelvételhez.

Mindazok jogosultak a hitel igénylésére, akik a lakásfelújítási támogatás valamennyi feltételének is megfelelnek. Mindez természetesen már az igényléskor a szükséges dokumentumokkal bizonyítandó. Ha a kérelem jogos, akkor a pénzintézet támogatási szerződést köt vele. A támogatás jogosultságát a Magyar Államkincstár (MÁK), a kölcsönét a választott pénzintézet ellenőrzi.

Amint a MÁK utalja az otthonfelújítási támogatást, úgy a hitel részben vagy teljes egészében ebből kifizethető, méghozzá díjmentesen. A fennmaradó kölcsön alapján a bank – változatlan futamidő mellett – újraszámolja a havi törlesztőt.

A kölcsönhöz kapcsolódó újabb részéletekről a továbbiakban is tájékoztatjuk az Ingatlanbazár olvasóit.

A minden meghirdetett feltételnek megfelelő igénylők kérhetnek kölcsönt.
Illusztráció: Shutterstock

Kötöttek a határidők az igénylő számára a hitelfelvételre

Fontos előírás, amire érdemes nagyon idefigyelni, hogy az igénylő a hitelfelvételt követő egy éven belül nyújtsa be az otthonfelújítási támogatásra is a kérelmét, és szintén egy esztendőn belül adja be a számlákat az elkészült felújításról is.A hiteligénylőnek számlabenyújtási ­kötelezettsége van a pénzintézet felé: az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó, kifizetett számlákkal – vagy azok másolataival – a kölcsön folyósítása után egy éven belül igazolnia kell ugyanis a hitel létjogosultságát. Magyarán: mindenkinek úgy kell kalkulálnia az idővel, hogy a munkálatok akkorra elkészüljenek. Mi van akkor, ha ezt nem sikerül teljesíteni? Akkor a tartozás hátralevő részére a kamattámogatás megszűnik, vagyis jelen állás szerint a kamat 5 százalék fölé emelkedik, és az addig felhasznált kamattámogatást 60 napon belül egy összegben vissza kell fizetni. Ugyanez igaz akkor is, ha a felvett felújítási támogatás nem éri el a kölcsönösszeg 25 százalékát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában