covid

2021.02.02. 07:00

Változást várnak a saját túlélésükért az egri vendéglátósok

Egyre feszültebb a hangulat a vendéglátósok körében, többen intézkedésekre várnak azért, hogy vállalkozásaik talpon maradhassanak. Úgy látják, ez nem lesz könnyű.

Berecz Renáta

20210126 - A Bodega Bisztró és Barbecueban elvitelre és rendelésre lehet ételt kérni a koronavírus járvány idején - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

A belvárosi Depresso Étterem és Kávéház csapata lépésre szánta el magát. Az üzlet tulajdonosa úgy fogalmazott, a saját bőrükön érzik, hogy e szektor nem kap elég figyelmet, támogatást.

– A mi kezünkben egyetlen eszköz van: a figyelemfelhívás – vélekedett dr. Csernus Imre.

Közösségi oldalukon hirdették, péntektől vasárnapig elvitelre adnak a hozzájuk betérőknek kávét, egy pohár italt, vagy kakaós csigát. Jogilag eddig is lehetett elvitelre nyitva tartani. Tavaly novemberben meg is próbálták, de teljes ráfizetés volt, ezért december 1. óta zárva tartanak. Kollégáik közül páran javasolták, hogy bemennének hétvégére. Így nyitottak ki, s remélik, tavaszig ezt meg tudják ismételni. Minden előírást betartanak, nem számítanak büntetésre. Háromszor járt már náluk a rendőrség, de kivetnivalót nem találtak.

Tudatta, a bértámogatás felemásra sikeredett. Mint közölte:

– Először csak novemberre volt meghirdetve a juttatás – amit máig nem kaptunk meg –, majd meghosszabbították februárig.

Novemberben még teljes létszámot alkalmaztak, de az ötvenszázalékos bértámogatás nem sokat ér.

– Így mára munkatársaink kétharmadát elveszítettük. Akadt, aki megelégelte a szektor bizonytalanságát is, hiszen 12 hónapból ötöt voltunk zárva – közölte.

Megoldási javaslataikkal megkeresték a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát is. Örömükre ott azt válaszolták, hogy próbálkoznak kompromisszumot elérni a kormányzatnál.

– Ez bonyolult járványügyi kérdés, de nem gondoljuk, hogy míg több százezer család gyerekei iskolába járnak, emberek ezrei ülnek tömegközlekedési eszközökön, több száz ember tolong boltban, a vendéglátóhelyek értelmes szabályok mellett ne lehetnének nyitva – magyarázta.

– Lassan belebetegszünk ebbe – fogalmazott a belvárosi Bodega étterem tulajdonosa, a hely kiszállításos rendszerrel tartja fenn magát. Dobos György arról szólt, bár nem kellett elküldeniük senkit. Ám akadt, aki úgy döntött, inkább biztosabbnak tűnő szektorban helyezkedik el.

– Igyekeztünk megtartani az összes alkalmazottunkat, a bevételünk nagyjából fedezi a bérüket – mondta. Hozzátette, a novemberi munkabér-támogatás még nem érkezett meg.

– Decemberben az összes céges rendezvényünket le kellett mondani, sok osztálytalálkozóra vonatkozó foglalásunk is volt. Ezek jelentős pluszbevételt jelentettek volna – fejtette ki. Úgy vélte, ésszerű korlátozások között meg lehetne oldani, hogy az éttermek is nyitva lehessenek.

A székek is jelzik, hónapok óta nem fordult meg itt vendég Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Eger egyik frekventált részén található étterem tulajdonosa arról beszélt, lassan elviselhetetlen a helyzet. No­vemberben zárt be az üzlete, ám négy alkalmazottját megtartotta. Négy órában alkalmazza őket, csökkentett bérrel. Decemberben még megkapta a bérpótlékot, ami alig haladja meg fejenként az ötvenezer forintot.

– Próbálkoztunk mi ételkiszállítással is, de ebből szinte egyetlen fillér bevételünk nem keletkezett. A menü árát tartottuk, s mi szállítottuk házhoz a rendeléseket. Munka bőven volt vele, de haszon semmi. Szimpatizálok az újranyitókkal, ám nem kockáztatom meg a nyitást. Nem szeretném a meglévő adósságaimat egy nagy büntetéssel fokozni – tette hozzá.

Hiteltelenné vált megmozdulás

Néhány európai országhoz hasonlóan hazánkban is azt tervezte a vendéglátósok egy része, hogy február elsejével kinyitnak. Egerben elsőként a Bazilika melletti Sikk Kávézó és Bár tulajdonosa döntött így, ha más egri vendéglátósok is hasonlóan tesznek. Hétfőn végül nem nyitott ki. Dorkó Anita elmondta, volt, aki lebeszélte szándékáról, tudva, milyen büntetésre számíthat. Úgy gondolta, hiteltelenné vált a megmozdulás, miután a közösségi oldalon lévő térképen szereplő vendéglátóhelyekről kiderült, többen nem is akartak kinyitni. Így nem volt elég támogatottsága sem annak, hogy megkockáztassa a kinyitást.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón elmondta, a kormánynak kötelessége fellépni minden jogszabálysértő magatartás ellen, azokat a vendéglátóegységeket, amelyek a korlátozások ellenére kinyitnak, hat hónapra bezárhatják. Elfogadják a kritikát, ezért döntött a kormány, hogy az ágazati bértámogatások kifizetéseit felgyorsítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában