covid

2021.03.10. 14:02

Az egri pszichológus szerint fontos a tudatos jelenlét a járvány idején

A pandémiás időszak már egy esztendeje tart, sokan home office-ban, azaz otthon dolgoznak huzamosabb ideje. Arra voltunk kíváncsiak, lelkileg hogyan élhető túl ez az időszak, s ehhez szakértő segítségét kértük. Dr. Hidvégi Márta egri pszichológus felelt a kérdéseinkre.

Molnár Helga

A járványidőszakban küzdünk a vírus ellen, a home office kétségkívül sokakat megrendített

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A koronavírus-járvány időszakában a legbiztosabb dolog, hogy semmi sem biztos, illetve majdnem minden bizonytalan – mondta elöljáróban a Hírlapnak a szakember. Mint kijelentette, több mint egy éve élünk távol szeretteinktől, nehogy megfertőzzük, megfertőzzenek. Aztán az idősotthonban élő szüleink már fel sem ismernek bennünket... Az emberi kapcsolatok jelentőségéről több száz szakirodalmi adat van, sok-sok ­neurológiai, pszichológiai kutatás bizonyítja, hogy társas kapcsolatok nélkül milyen traumatikus helyzetek jönnek létre. A kapcsolati élmények nem pusztán egyszerű emlékképek, hanem testünk működését is meghatározó idegrendszeri lenyomatok.

– Egy felmérés szerint a normál helyzetben az emberek legalább egyharmadának nincs napi szintű érintés az életében, pedig a megkérdezettek háromnegyede vágyna több ölelésre – részletezte dr. Hidvégi Márta. – Virginia Satir amerikai pszichológus azt állapította meg, hogy napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz. Az ölelés, a simogatás hatására a szervezetben egy kémiai anyag szabadul fel, az egyik boldogsághormon, az oxitocin. Ez csillapítja a stresszt elsősorban azzal, hogy gátolja a stresszhormon termelődését.

Hogyan alakítsuk tehát a mindennapi rutinunkat a járvány miatti otthoni munkavégzés időszakában? Milyen eszközökkel tegyük változatosabbá, érdekesebbé a monoton napokat? – tettük fel a kérdéseinket, amelyekre először a pszichológus úgy válaszolt, hogy valójában pontos recept minderre nincs.

– A napi életritmust mindenképpen alakítsuk ki, és ahhoz tartsuk is magunkat – taglalta. – A családban előre beszéljük meg az egész hétre szóló tervet. Mindenkinek, tehát a gyermekeknek is legyen saját feladatuk naponta a háztartásban. Mindamellett tudatosan tervezzünk kütyümentes órákat. Este a gyerekekkel társasjátékozzunk, minél többet beszélgessünk, késő délután pedig sétáljunk velük együtt. Félórás ballagás a lakókörnyezetünkben társalgással is eltelhet, s ennek köszönhetően kikapcsoljuk a számítógép előtti napi hosszú órákat.

Felmerült kérésként az is, hogy vajon mit ajánl a pszichológus azoknak, akik úgy érzik, mostanában sok a felgyülemlett feszültségük, mely esetekben ajánl már orvosi segítséget.

– Orvosi segítséget? Komplex segítséget tudok leginkább elképzelni. Mert például alvászavar esetén – ami bizony nagyon gyakran előfordul ebben a helyzetben – pszichológus és orvos együttes segítségére van szükség. A stresszkezeléshez feltétlenül pszichológust kell felkeresni. A depressziós állapotban pedig pszichiáterhez érdemes fordulni és ilyenkor pszichoterápia léphet életbe – fogalmazott a szakember.

A járványidőszakban küzdünk a vírus ellen, a home office kétségkívül sokakat megrendített
Fotó: Shutterstock

A kapcsolathiány veszélyes lehet

– Tavaly november óta online rendelek. Személyes tapasztalatom, a klienseim többsége annyira hozzászokott az online élethez, hogy bizonyos pszichoterápiák nagyon jól működnek ebben a formában is – hangsúlyozta dr. Hidvégi Márta. – Magam is félve kezdtem hozzá ily módon autogén tréninget próbálni. Annyira ki vannak éhezve az emberek az ellazulásra, a saját belső élményeik elemzésére, hogy jó eredményeket lehet elérni. A tudatos jelenlét fontos. Ne azt várjuk, hogy „ha elmúlik ez a rossz, kényszerű időszak, akkor...”, hanem most törődjünk magunkkal, a családunkkal, a barátainkkal. A társas kapcsolatok új formái alakultak ki, éljünk e lehetőségekkel, mert a kapcsolathiány nagyon veszélyes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában