lehetőség

2021.03.11. 13:38

Fejlesztőfoglalkozásokkal várják a kicsiket és a nagyokat is Szajlán

Ó-Szajlán újabb lehetőség adódik a gyermekek és felnőttek számára, hogy képességeiket kibontakoztathassák, s hogy segítséget kapjanak a tanuláshoz, gondjaik megoldásához. A járványügyi szigorítások miatt egy ideig online tartják majd a kapcsolatot.

Barta Katalin

Az első foglalkozáson sokan megjelentek. A képen Tóth Adrián tart előadást

Forrás: Beküldött

Újabb ingyenes szolgáltatást kínál a Tarnagyöngye Egyesület. A Kárpátok Alapítvány támogatásával a napokban kezdődött el a Korai évek fontosak című projekten belül a Mini-Manók program megvalósítása.

Botosné Bencsik Enikőtől, a szervezet vezetőjétől megtudtuk, minden héten várják azokat a – nyolc év alatti – gyermekeket, akik szeretnének bekapcsolódni a klub foglalkozásaiba. Szerdán és pénteken délután négy órától tartanak olyan a játékos, fejlesztő foglalkozásokat, ahol a kicsik életkorához alkalmazkodó segítséget kapnak képességeik kibontakozásához. A Mindenünk a játék! elnevezésű akció keretében a gyerekeknek alkalmuk nyílt megismerkedni a legóval, s a játékszettekből a helyi Mákvirág óvodának is ajándékoztak.

Szombatonként délután két órától Tóth Adrián szakember irányítja a foglalkozásokat, amely már az első alkalommal is nagy sikert aratott.

Havi egy alkalommal, a hónap utolsó hetében a szülők is csatlakozhatnak a Praktika Klubhoz, ahol elméleti és gyakorlati segítséget kapnak a mindennapok során felmerülő problémáikhoz. Itt először varrni, szőni tanulhatnak a lányok, asszonyok. Mivel a foglalkozások egymásra épülnek, Botosné Bencsik Enikő arra kéri a lakosokat, hogy lehetőleg rendszeresen vegyenek részt azokon.

Az első foglalkozáson sokan megjelentek. A képen Tóth Adrián tart előadást
Fotó: Beküldött

Szajlán, a zömmel romák lakta ó-szajlai településrészen pár éve alakult meg az egyesület, melynek célja, hogy helyben és a környező falvak lakossága körében elősegítse az életminőség és az életszínvonal emelkedését, a települések közötti kapcsolatok erősödését és az együttműködést. Segítséget nyújtanak a családok megélhetésében, a gyerekek nevelésében, a helyben hiányzó közösségi, családi, szociális szolgáltatásokat pótlásában. Szeretnék javítani a hátrányos helyzetű csoportok munkavállalási esélyeit is. Dolgoznak azért, hogy a tartós munkanélküliek a gyesről, gyedről visszatérők be tudjanak lépni a hivatalos munkaerőpiacra.

Eddig is számos eredményt értek el. Megszervezték, és segítették egymást a szociális tüzelő családokhoz való eljuttatásában, sikeresen tárgyaltak a busztársasággal az életükhöz és igényeikhez alkalmazkodó menetrend alakításában, koordinálták a számukra felajánlott tisztítószer és élelmiszer-adományok elosztását.

Bíznak abban, hogy a roma és nem roma lakosság közötti társadalmi távolság csökkenhet, hogy a hátrányos helyzetű, szegénységben élő családok mobilitási esélyei javulhatnak, s hogy a fiatalok minél aktívabban vesznek részt helyi közösségeik szerve­­zésében.

Több száz család jut segítséghez

A Kárpátok Alapítvány a Korai évek fontosak című programja keretében közel három-négyszáz nehéz körülmények között élő, hátrányos helyzetű településen vagy településrészen élő nyolc év ­alatti kisgyermek korai képességgondozásához járul hozzá évente. A támogatott projektek keretében olyan rendszeres készségfejlesztő programokat, kirándulásokat, táborokat szerveznek a gyerekeknek, amelyek számukra egyáltalán nem vagy alig érhetőek el ezekben a vidéki térségekben.

Emellett az érintett szülők gyermekgondozással kapcsolatos információkhoz és szolgáltatásokhoz jutását segítik elő, illetve a romákkal szemben fennálló kirekesztő sztereotípiák oldásán dolgoznak a megvalósítók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában