folyamatos fejlődés

2021.03.30. 20:00

Már a budapestiek is felfedezték maguknak az aprócska Pálosvörösmartot

Hétszáz esztendeje került a pálos rend birtokába Pálosvörösmart területe, de mai nevét csak százhúsz évvel ezelőtt kapta. Az ötvenes években Abasárhoz csatolták, másfél évtizede önálló település újra.

Szabó István

Fontos a településen a társadalmi munka. A községháza korlátjának felújítása várhatóan három héten belül befejeződik Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A pálosok ma is szerepet játszanak a község életében. Minden év júliusában tartanak a Mária parkban az oda érkező szerzetesek szentmisét. Az elmúlt év legnagyobb beruházása is ehhez kapcsolódott, 224 millió forintból megépült a Pálos Fogadó és a rend életét bemutató tanösvény. Bodócs Attila polgármester elmondta, hogy az elkészült kerékpárúttal együtt mindezek bekapcsolták a helységet a mátrai turizmus vérkeringésébe, hétvégén, jó időben tele a fogadó parkolója kirándulókkal. Az önkormányzat a zarándokturizmus kiszolgálása érdekében vásárolt meg egy ingatlant, ahol további szálláshelyeket alakítanak ki. A fogadó előtti filagória a Helyi identitás és kohézió erősítése Pálosvörösmarton projekt 650 ezer forintjából készült. Három új térfigyelő kamerát is telepítettek félmilliós önerőből.

– Több fejlesztésünk a Magyar Falu Program révén valósult meg – tájékoztatott Bodócs Attila. – Falubuszt kaptunk tizenötmilliós pályázat nyomán, hárommillióból az orvosi rendelő eszközellátottságát javítottuk. Az óvodaudvart felújítottuk. Tervezünk traktort beszerezni, amit mind a négy évszakban tudnánk hasznosítani, a mezőgazdasági művelésbe vont területeinken, s az utak és a kerékpárút rendben tartásánál.

Fontos a településen a társadalmi munka. A községháza korlátjának felújítása várhatóan három héten belül befejeződik
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A polgármester arról is beszélt, hogy a település lakossága gyarapodik. Az új lakóparkba már többen beköltöztek, még Budapestről is. Növekszik a születések száma, idén négy újszülött látta meg a napvilágot a mindössze hatszázötven lelkes faluban, de a két pedagógust foglalkoztató óvoda még tud fogadni gyerekeket. A tanköteles korúaknak Visonta a beiskolázási körzete, ahonnan iskolabusz jön értük. A helybeliek munkát Gyöngyös ipari parkjában, illetve Visontán az erőműnél vagy a bányánál találnak.

Repa József polgárőrparancsnok szerint példás az együttműködés a hivatal és a lakosság között.

– Kis falu vagyunk nagy összefogással. Amit lehet, társadalmi munkában végzünk a lakókkal, így több pénz marad egyéb fejlesztésekre – jelentette ki Repa József.

A nyárban bíznak

Valiskó Terézia, a közösségi tér vezetője elmondta, hogy ha nem lenne járvány, akkor a legkisebbek húsvéti bábelőadására és a térképes tojáskeresésre készülnének. Utóbbi esetében a megtalált tojásokért csokinyuszi jár. Jelenleg a Pálos Dalkör sem léphet fel, ők javarészt idősekből állnak. Remélik, hogy a nyári pálos mise már megtartható lesz, arra az alkalomra mindig tömegek jönnek a környező településekről is. Tavaly elmaradt a hagyományos adventi kézművesvásár, ahol helyi termékek cserélhetnek gazdát. A járvány lecsengésével irodalmi kört szerveznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában