havazás

2021.04.19. 11:38

2017-ben őrült meg igazán az április: mindent megbénított a félméteres mátrai hó

Sokan panaszkodnak a mostani, áprilisi időjárásra, pedig ennél korábban sokkal rosszabb is volt már a helyzet. Félméteres hó, áramszünet, járhatatlan utak, Mátrában rekedt emberek. 2017. áprilisában hatalmas hóvihar csapott le szűkebb hazánkra.

Heol

A szél ágakat tört le a Mátrában

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Az utóbbi napokban a tavaszi időjárás még váratott magára, napsütés és felmelegedés helyett ugyanis szinte megállás nélkül havazásról számoltunk be. Sokan panaszkodunk a mostani, áprilisi tél miatt, pedig ha jobban belegondolunk, volt már a jelenlegi helyzetnél sokkal rosszabbra is példa. S, hogy ne kelljen olyan messzire visszamenni az időben, emlékezzünk csak vissza 2017-re, amikor akkora hóvihar csapott le Heves megyére, hogy a Kékestetőn hidegrekord is megdőlt, a galyatetői hotelben pedig vendégek rekedtek a hatalmas havazás miatt.

" data-width="500" data-show-text="true">

">❗Helyzetjelentés a Kékestetőről❗Így fedte be az áprilisi hó az ország legmagasabb pontját❄️👇 #kékestető #képgaléria #havazás

Durva hóhelyzet volt a Mátrában

Egyre durvább volt a helyzet a Mátrában, a mátrai utakon nehézkes volt a közlekedés, reggelig már 30 centiméteres hó esett, a havazás pedig folyamatos volt – számoltunk be a rendkívüli hóhelyzetről 2017. április 19-én. A rendkívüli időjárás miatt a rendőrség lezárta a 24-es főutat a 7-es kilométerszelvénytől egészen a galyatetői elágazóig, a 28-es kilométerig, ahol több kamion és autó is elakadt.

Sok volt a járhatatlan út 2017-ben a Mátrában Fotó: Police.hu

A megváltozott időjárás miatt megnövekedett a tűzoltói beavatkozások száma Heves megyében is. A helyzet kezelésére a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon operatív törzs alakult, innen irányították a szél és a havazás miatti beavatkozásokat és a tűzoltók munkáját. Mint akkor megtudtuk: a legtöbbször úttestre vagy vezetékekre dőlt fák és letört faágak miatt hívták a tűzoltókat, a legtöbb beavatkozás Parádon, Parádsasváron, Gyöngyös-Mátrafüred térségében volt, de Andornaktályára is riasztottak egységet. A Mátrában egy mentőautó és egy kamion is elakadt a nagy hóban, a járműveket a gyöngyösi hivatásos tűzoltók szabadították ki. A havazás és az erős szél miatt a közműhálózat is sérült. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán nem volt áram, ez megközelítőleg hatszáz fogyasztási helyet érintett.

A lehullott csapadék sokfelé ráfagyott a faágakra, melynek következtében több fa kidőlt a fő és a mellékutakon. A 2505-ös összekötő úton Felsőtárkány és Lillafüred között teljes pályazárat rendeltek el, az utat borító eső és hó miatt az érintett szakaszon nem volt biztonságos a közlekedés.

Aggregátorral segítették az elzárt területek lakóit

A 2017-es havazás miatt a közműhálózat is jelentősen sérült. Mátraszentimrén, Mátraszentlászlón, Mátraszentistvánon, Fallóskúton, Bagolyirtáson, Galyatetőn és Mátraházán április 20-án sem volt áram, ami akkor megközelítőleg 1600 fogyasztási helyet érintett.

A Sípark Mátraszentistván 20-án tette " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közzé közösségi oldalán az alábbi szöveget:

Elvesztettük a mobil kapcsolatot is a Mátraszentistvánban lévőkkel. Szerda óta nincs áram a mátrai falvakban és járhatatlanok az utak is. Úgy tűnik reggelre a mobil szolgáltatás is megadta magát. Internet sincs. Információink szerint az agregátorokból is kezd kifogyni az üzemanyag a hotelekben. Reméljük mindenki biztonságban van és és jól van!”

Havazás miatt nem fogadott betegeket és látogatókat a Mátrai Gyógyintézet

A Mátrában lehullott jelentős mennyiségű hó járhatatlanná tette a 24-es számú főutat, ezért a mátraházi Mátra Gyógyintézet főigazgató főorvosa betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendelt el. A hóhelyzet miatt az intézetet csak speciális járművekkel lehetett megközelíteni, illetve áramszünet is volt, ezért betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendeltek el. Urbán László főigazgató súlyos válsághelyzetnek nevezte a kialakult helyzetet, amelynek időtartamát akkor még nem lehetett megbecsülni.

A szél ágakat tört le a Mátrában Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Majd kétszáz embert mentettek a Mátrából

A rendkívüli időjárás miatt még április 21-én is le volt zárva a 24-es főút egy része és közel 1200 helyen szünetelt az áramszolgáltatás. Több települést, illetve településrészt sem lehetett megközelíteni közúton. A havazás és erős szél miatt folyamatosan érkeztek a segélyhívások a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére, naponta több mint harminc esetben volt szükség a hivatásos tűzoltók munkájára.

A 24-es főút Mátrafüredtől a parádsasvári elágazóig, valamint a 2408-as út Mátrakeresztestől a galyatetői elágazóig és a 2505-ös út Felsőtárkány és Répáshuta között szinte egész nap le volt zárva. A Felső Mátrában lévő szállóvendégeknek április 21-én 10 és 13 órakor biztosítottak lehetőséget arra, hogy a forgalom elől elzárt útszakaszokon keresztül szálláshelyeiket autóval elhagyják a 24-es számú főút irányába. Gyülekezési helyként a Grand Hotel Galya és a Hotel Narád & Park parkolói voltak kijelölve.

Összesen 74 járművel 177 ember hagyta el a szálláshelyét a felvezetők segítségével.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában