emlék

2021.04.27. 07:00

Elképesztően bátor nő volt Törőcsik Mari: beszökött a robbantásra ítélt Nemzetibe

Törőcsik Mari 1965 óta minden évben megemlékezett a napról, amikor a Blaha Lujza téri Nemzeti Színház végérvényesen eltűnt a föld színéről.

Heol

Törőcsik Mari 1965-ben

Forrás: Fortepan

Fotó: Kotnyek Antal

Azt, hogy a pélyi legenda, Törőcsik Mari lenyűgöző ember volt, mindenki tudta, azt azonban talán kevesebben, hogy mindemellett hihetetlenül bátor is. A színésznő csupán 21 éves volt, amikor élete első színpadi szerepében közönség elé lépett. Ráadásul mindjárt a Nemzeti Színházban, ami hatalmas megtiszteltetés volt számára, aki imádta a patinás teátrumot átitató szellemiséget – emlékeztet a Ripost. Mint írják: ezért is élte meg tragédiaként, amikor a Blaha Lujza téren álló színház bontását megkezdték 1965-ben.

Törőcsik Mari 1965-ben Fotó: Kotnyek Antal / Fortepan

Mint kiderült: a három lépcsőben zajló robbantások utolsó fázisára 56 éve került sor, ekkor tűnt el az épület a föld színéről. Törőcsik Mari az első és az utolsó robbantást is a térről nézte végig, sőt, egyike volt azon művészeknek, akik utoljára még „visszaszöktek” az öltözőjükbe. Az április 16-án elhunyt legenda korábban így emlékezett vissza a történtekre.

„Hogy őszinte legyek, közvetlenül az első, vagyis a március 15-i robbantás előtt sem hittük el, hogy ez megtörténhet. Olyannyira nem, hogy mindent bent hagytunk az öltözőkben. Én még vissza is mentem, vagyis beszöktem a falak közé, ami persze nem volt veszélytelen, hiszen akkor már alá volt aknázva az épület” – mesélte a színésznő, aki öltözője kulcsát élete végéig őrizte.

" data-width="500" data-show-text="true">

">A közönség szeretete éltette a színészlegendát! Törőcsik Marira emlékezünk 🕯🖤 #gyász #törőcsikmari #nekrológ

A pélyi születésű színésznő életét szűkebb hazánk rendszeresen nyomon követte, az elmúlt hetekben pedig egy ország aggódott a színészlegendáért. Törőcsik Mari állapotáról hetekig nem lehetett tudni semmit, majd többen megerősítették, hogy tüdőgyulladást kapott a legenda. Sokáig úgy tűnt, minden rendben van, s megnyugodhattunk, hogy a színésznő jól van. Április 16-án azonban érkezett a tragikus hír, miszerint elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész nevéhez számos legendás film kötődik, mint például a Körhinta, Szerelem, Édes Anna, Szerelmem, Elektra és Déryné, hol van?

Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában