Petró-villa

2021.04.16. 12:26

Védelembe vennék az egykori egri tüdőgondozó épületét

Az állami tulajdonban lévő épület egy ideje üresen áll.

Sz. M. L.

A százéves épület állapota egyre romlik

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

„Bontott vakolat eladó” – ezzel a szöveggel helyeztek el egy táblát az egykori tüdőgondozó épületénél kedden. Annak rossz állapotára ironikusan hívta fel a figyelmet a tábla ismeretlen készítője – a felirat szerint városképileg kedvező fekvésű bontott vakolatot kínálnak cégek vagy magánszemélyek részére, hangsúlyozva ezzel azt, amit valószínűleg eddig is mindenki látott – csak esetleg nem tett szóvá –, hogy a szebb sorsra hivatott épület nemcsak rosszul mutat az Érsekkert bejárata mellett, de veszélyes is.

Ha a módszer éppen nem is a legelfogadottabb, mindezek hatására az önkormányzat újra kezdeményezi az Egri Városszépítő Egyesület 2019-ben beadott javaslatát arról, hogy a Klapka utca 14. szám alatti egykori Petró-villa helyi értékvédelem alá kerüljön.

A százéves épület állapota egyre romlik Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– A közel 100 éves épület nem az önkormányzat tulajdonában áll, így az állagmegóvás érdekében nem tehetünk semmit, a helyhatóság jogköre egyébként is szűkül. Ellenben azt a településképi védettséget, melyet az egyesület két évvel ezelőtt indított, fel akarjuk újítani. Az épület értékvizsgálata elkészült, komoly levéltári kutatások vannak mögötte és részletes műszaki leírás. Javasolni fogom, hogy az eljárást újítsuk fel, adjunk az épületnek helyi védettséget – részletezte Berecz Mátyás képviselő.

Elmondta, a Magyar Állam tulajdonában áll a villa, s javaslatára felveszik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel a kapcsolatot. A vagyonkezelőtől egyébként lapunk arról érdeklődött, hogy van-e helyi kezelője jelenleg az épületnek és mi lehet a sorsa a jövőben. Amint válaszolnak, újra foglalkozunk a témával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában