környezetvédelem

2021.05.27. 14:00

Nagy sikere volt a Településfásítási Programnak Heves megyében is (fotók)

Ostoroson ért véget a kormány Településfásítási Programjának tavaszi ültetési időszaka. Az országos kezdeményezésre megyénkben is sok jelentkező akadt.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Daniel Beran

Böjt László, Ostoros polgármestere szerda délelőtt a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszakának záróeseményén köszöntötte a jelenlévőket: Zambó Pétert, az erdőkért és földügyekért felelős államtitkárt, Pajtók Gábor kormánymegbízottat, dr. Juhász Attila Simont, a Heves Megyei Közgyűlés elnökét, Sulyok Ferencet, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezetőjét, valamint Elmer Tamást, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárát és Dobre-Kecsmar Csabát, az Egererdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatóját.

– Ma huszonegy fát ültetünk el sikeres pályázatunknak köszönhetően. Nagy öröm ez számunkra, hiszen ahol ember és természet egymás mellett békében él, ott fejlődés van. Köszönjük az Agrárminisztériumnak – tette hozzá Böjt László.

 

Zambó Péter elmondta, hogy a minisztérium tavaly hirdette meg ötszázmillió forintos keretből településfásítás programját.

– Tudtuk, hogy jó a kezdeményezés, de arra mi sem számítottunk, hogy ekkora siker övezi majd. Nem volt olyan megye, amely ne érdeklődött volna, országszerte megmozdultak a települések. Ez a rendszerváltás óta a legátfogóbb fásítási program. Úgy gondoltuk, hogy nem prospektusokkal kell felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, hanem lehetőséget biztosítunk a cselekvéshez, mellyel az egészséges környezetet teremtenek.

A fásítási program nem egy a sok pályázat között, nem kötelező feladat, hanem a helyi közösség összefogása és fejlesztése is. Éppen ezért született meg a döntés, hogy a pályázat folytatódik azok számára, akiknek az első ütemben nem jutott fa. További ezer települést juttathatunk így sorfákhoz, s a tízezer lélekszám alatti települések fele zöldülhet ki – mondta az államtitkár. Hozzátette, minél több fát ültetnek, annál többet tehetnek a klímaváltozás ellen.

– Minden egyes fa egy idő után maga a csoda, sajátos mikrokörnyezetet teremt, s ekkor még az erdő csodáiról nem is beszéltünk – mondta dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott. – A megyei kormányhivatal vezetője kiemelte, hogy a helyi erdészeti társaság az ország erdeinek tizenöt százalékáért felelős. Heves megyében 538 hektáron telepítenek jelenleg is, s ugyanennyi területre már engedélyeket adtak ki. Rengeteg kérelem érkezik ezzel kapcsolatban, ami nagy felelősséget ró ránk. Hiszen azt a környezetet, amelyet örököltünk, a legjobb minőségben kell továbbadjuk – fogalmazott.

– Megyei elnökként nagyon büszke vagyok rá, hogy szűkebb pátriánkban található az ország egyik legnagyobb egybefüggő erdősége – szólt Juhász Attila Simon. – S büszke vagyok arra is, hogy a fásítás és erősítés terén jó partnerséget ápolunk az erdészeti társasággal. Komoly értéket teremtenek és példát mutatnak a gyermekeknek. Minden elültetett fa a jövőt is jelképezi. Köszönöm a kormánynak, hogy az Agrárminisztériumon keresztül ilyen nagyszerű lehetőséget biztosított megyénknek, s remélem, 2022-ben tovább folytathatjuk a programot – mondta Juhász Attila Simon.

Újra pályázhatnak, zöldíthetnek

Az Agrárminisztérium által indított Településfásítási Program keretében május végéig tizenkétezer előnevelt, három-négy éves, nagy méretű sorfát ültettek el szerte az országban, összesen négyszázhetvennégy településen. A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján és a jelentős igényekre tekintettel folytatja a programot. Így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán további huszonnégyezer fát ültethetnek majd el újabb közel ezer kisvárosban, községben. Az érdeklődő települések június 10. és 30. között regisztrálhatnak előzetesen, majd július 5-től nyújthatják be igénylésüket. Az Agrárminisztérium összehangolt programjainak célja, hogy az ország területének 27 százalékát fával, erdővel borított térségek tegyék ki, tudatta az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában