Táboroztatás

2021.06.21. 14:00

A Heves megyei gyermektáborok sok mindenre gyógyírt jelentenek

Immár megtarthatják a nyári gyermektáborokat, mivel lecsengett a koronavírus-járvány harmadik hulláma. A pandémia társadalmi és mentális hatásai miatt minden korábbinál nagyobb szükség van rájuk.

Szabó István

A detki gyerekek tavaly működő vulkánt is készítettek a táborban dr. Vona-Túri Diána vezetésével Archív fotó: Czímer Tamás

Fotó: Czimer Tamas

Az idei tanévben a járvány miatt a gyermekek egy ideig online tanultak. Az iskolai rendezvények elmaradtak, a kortársaikkal keveset lehettek együtt, s ez megviselte őket. Rájuk fér a szabadság, a sok élmény, amit a táborok adhatnak meg. Emellett sok családnál gondot okozhat a gyermekfelügyelet megoldása, mert a szülőknek a járványidőszakban ki kellett venni a szabadságuk nagy részét. Szerencsére a táborozás lehetősége térségünkben is megnyílt.

A Mátra Múzeum idén is több turnusban szervez természettudományos tábort két korcsoportban általános iskolásoknak. A középiskolásokat a Berze Nagy János Gimnázium természettudományos önképző köre várja egy hétre Parádfürdőre. Kissné Császár Erzsébet, a gimnázium tanára elmondta, a szakmai programok mellett hangsúlyt fektetnek a csapatépítésre, és a résztvevők maguk tarthatnak előadásokat.

Választhatnak

Az internetes keresők is segítenek a szülőknek a megfelelő tábor kiválasztásában, a jelentkezésben. Tóth Béla, az egyik portál szakértője arról beszélt, hogy a tavalyi karanténidőszak után igazi roham indult, és nincs ez másként most sem. A legjobb ár-érték arányú táborok turnusai idén hamarabb telnek be, mint általában. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy ne csak az árat nézzük a választásnál, hanem azt is, mit kap érte a gyermekünk. Attól értékes egy tábor, ha minél több aktív programja van, minél több impulzus és élmény éri a résztvevőket.

A tavalyi kezdeményezés sikere után újra a fizika, kémia, biológia iránt érdeklődő kisiskolásokat várnak napközi táborba Detken. A foglalkozásokat tartó dr. Vona-Túri Diána tájékoztatása szerint mindennap más tudományággal foglalkoznak, és sok játék is lesz. Az előző nyáron Nagyfügedről és Visontáról is érkeztek kisdiákok.

A vámosgyörki közösségi ház egyhetes napközis táborában a kézműves-foglalkozásokon, a játékon és a kiránduláson lesz a hangsúly.

Az olyan kedvelt tematikájú programok, mint az idegen nyelvi, informatikai, illetve sport- és kalandtáborok mellett megjelentek a napközis programok is. Ezek szintén a pandémia negatív hatásait igyekeznek orvosolni. Ilyen például a gyöngyösi Almavirág Összefogás Értékteremtő Kereskedelmi Szociális Szövetkezet napközije, mely a vakáció végéig működik. Aradi Mária, a szövetkezet alapítója szerint a céljuk az, minél több gyereknek jusson időtöltés, ne pedig otthon, egyedül időzzenek.

– Minden napnak lesz egy kulcsszava az érzelmi intelligencia megerősítésére. Az arra épülő, és az életkori sajátosságaiknak megfelelő program, a festés, az agyagozás és a kirándulás is a személyiségük fejlesztését szolgálja. A pandémia miatt a szülők közül sokan már szűkében vannak a munkahelyükön a kivehető szabadságnak, így őket is támogatjuk ezzel a lehetőséggel – közölte Aradi Mária.

A detki gyerekek tavaly működő vulkánt is készítettek a táborban dr. Vona-Túri Diána vezetésével
Archív fotó: Czímer Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában