négylábú

2021.06.10. 11:30

Nyugdíjba vonul Heves megye híres keresőkutyája, Falco

Falco hét eredményes év után most nyugdíjba vonul. A keresőkutya a mérgeket is profin kiszagolta.

B. K.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a világon harmadikként 2013-ban létrehozott egy méreg- és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is komoly részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. A Falco névre hallgató eb – az egység alappillére –, hét eredményes év után most nyugdíjba vonul.

A Deák Gábor vezette egység az elmúlt években sikereket ért el a mérgezéses bűnesetek felderítésében. Az MME szóvivőjétől megtudtuk, több mint ezer terepi keresésben vettek részt, 585 bizonyítékot találtak. Ezzel elismerést vívtak ki a világban.

A hazai kutyás egység gondolata már 2010-ben megfogalmazódott az MME szakembereiben, de a kezdet nem volt egyszerű. Ilyen egység ugyanis akkor még csak Spanyol- és Olaszországban volt.

A hároméves elkészítő munka után a képzés végül a Helicon Life projekt keretében 2013-ban kezdődhetett el az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában. A kutyavezetői feladatokra az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki. Gábor és Falco egy négy hónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt. Csak éppen neki elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia.

Falco az évek során alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett. Kutattak molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat. Az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás, itthon és külföldön egyaránt, mind hozzá kötődik.

A részletekről Deák Gábortól, az MME Méreg- és tetemkereső kutyás egység vezetőjétől lehet bővebben érdeklődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában