kultúra

2021.07.20. 20:00

A gyöngyösi gasztrokulturális napok a jövő alapköve lehet

Kilenc napon át adott otthont a gyöngyösi Belváros tér az I. Mátrai Gasztrokulturális Napok rendezvénysorozatának, amelyet az Ajándékdoboz Közhasznú Alapítvány hagyományteremtő céllal szervezett.

Szabó István

A rendezvényen a kortárs képzőművészeti kiállításon lenyűgöző volt az alapanyagok, a formák, a technikák és a színek változatossága

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az alapítvány a városban és a környező településeken jól ismert az adventi és gyermeknapi jótékonysági rendezvényeiről, adománygyűjtő tevékenységéről. A Gyöngyös-Mátra értékei elnevezésű CLLD-pályázaton belül a Mátrai gasztrokulturális programok fejlesztésére kiírt lehetőség adta a kiindulópontot az eseménysorozathoz. A téma testhezálló volt, hiszen Dobróka Tamás, az Ajándékdoboz Alapítvány kuratóriumának elnöke és Sándor Béla, a rendezvény szervezője a ma már országos ismertségnek örvendő, helyi Bori mami étterem tulajdonosai és művészetkedvelők.

Sándor Béla a Hírlap kérdésére hangsúlyozta, hogy alapvetően nem lakossági tömegrendezvényben gondolkoztak, hanem egy minőségi művészeti programban.

– Maga a gasztronómia is művészet, a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya, valódi alkotásokat készítenek a magas szinten művelői – részletezte Sándor Béla. – A célunk az volt, hogy társítsuk hozzá a gyöngyösi és környékbeli festők, szobrászok, irodalmárok világát, ébresszük fel az alvó művészeket. Örömmel mondhatom, gyorsan pozitív visszhangot váltott ki az esemény országos szinten, sokan látogattak el hozzánk Budapestről is. Úgy érzem, jókor jött ez a feltöltődési lehetőség az embereknek, a hosszú járványidőszak miatt ki voltak éhezve rá.

A rendezvényen a kortárs képzőművészeti kiállításon lenyűgöző volt az alapanyagok, a formák, a technikák és a színek változatossága
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

 

Az érdeklődők találkozhattak Réz András filmesztétával, Szabó Eszter Ágnessel, az eat art egyik hazai úttörőjével, megkóstolhatták a Vereb Adrienn ételbemutatóján készült finomságokat. Albunovics Milán tánca révén átérezhették az alkotói válság állapotát, részt vehettek Hartay Csaba könyvbemutatóján és a slam poetry előadó költészeti versenyen, ahol Kemény Zsófi és Basch Peti, a műfaj legjobbjai zsűriztek. Weiner Sennyey Tibor az ízek és irodalom kapcsolatáról beszélt Márai Sándortól Hamvas Béláig. A térre érkezőket ingyenes kóstoló várta a Mátra étel- és italkülönlegességeiből, a kortárs képzőművészeti kiállításon helyi és budapesti művészek alkotásait csodálhatták meg. Sándor Béla szerint a művészetre minden generációnak szüksége van, de a szerepe a felnövőben lévő generációknál különösen hangsúlyos.

– Réz András szavaival élve, ki kell szakítani a fiatalokat a digitáliából. A művészet szebbé és élhetőbbé teszi a világot, meg kell mutatni a gyermekeinknek, hogy létezik a közösségi médián túl más is. Van minőségi gasztronómia, vendéglátás és rendezvény, azaz, minőségi élet. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csupán eljönni, és átadni magukat az élménynek. Hiszem, hogy az ilyen rendezvények, mint a miénk is, felkeltik az érdeklődésüket, és megszólítják őket. Egyfajta hitet adnak nekik, mert az nagyon fontos, hogy legyen. Az első gasztrokulturális rendezvénysorozatunk egy alapkő volt. A jövőben a Belváros teret szeretnénk a művészetek otthonává tenni – összegzett Sándor Béla.

Tűzzománcsorozat a tűzvész előttről

A kortárs képzőművészeti kiállításon az alapanyagok, a formák, a technikák és a színek változatossága nyűgözte le a látogatókat. Egy asztal lapja alatt háromdimenziós tengerpart volt látható epoxi műgyanta felhasználásával készült színpigmentekkel. Több kép egyetlen vonalvezetés alkalmazásával készült. Az 1917-es tűzvész előtti Gyöngyöst tűzzománcsorozat mutatta be, s láthattunk a lakás berendezésére alkalmas, hulladékfából készült luxuskiegészítőket is. A tárlat a magas színvonalát Bencsik Emerencia, Dinszy Art, Moa Woodman, Molnár Bandi KMB, Karácsondi Imre és Zilai Gabi alkotó energiáinak köszönhette. A városi könyvtár a gasztronómiai könyveit mutatta be itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában