gyermekvállalás

2021.07.09. 07:00

Hevesben is sokan kérik a babaváró hitelt, de a születésszám csak kicsit nőtt

Július elsején volt pontosan két éve, hogy a kormány lehetővé tette a babaváró hitel igénylését. A cél a gyermekvállalás ösztönzése volt, az élve születések száma 2020-ban 3,4 százalékkal haladta meg az azt megelőző évit.

Szabó István

Single parent and 7 month old baby enjoying outdoors -father sitting in park with baby in buggy

Fotó: Shutterstock

A babaváró hitel legfeljebb tízmillió forint kamattámogatott, szabad felhasználású kölcsön igénylését teszi lehetővé a fiatal házaspárok számára. Népszerűségét jól mutatja, hogy a jegybank adatai szerint az indulás évében 49 ezer, tavaly pedig közel 64 ezer kérelmet hagytak jóvá a pénzintézetek. Az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hogy a párok a kapott összeg döntő többségét ingatlanvásárlásra, illetve felújításra költötték. Fülöp Krisztián, a Duna House cégcsoport hitelcentrumának vezetője szerint ügyfeleik 68 százaléka fordította lakás megvételére, 14 százaléka pedig annak felújítására a pénzt. A kompolti Tóth-Pál Ádám is családi ház vásárlására használta fel a hitel nagy részét.

– A teljes, tízmilliós összeget felvettük, ebből az ingatlan kilencmillióba került. Mivel emellett igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény is, az így kapott 2,2 millió forintból, illetve a babaváró hitelből megmaradt s a megtakarított pénzünkkel együtt még négymilliót tudtunk költeni házfelújításra – mesélte Tóth-Pál Ádám.

A füzesabonyi Vass Anett a lakás- és udvarfelújítást, az egri Fülöp-Szabó Katalin pedig családi ház tervezését és áram bevezetését finanszírozta a kapott pénz egy részéből.

A babaváró hitel természetesen visszafizetendő kölcsön, de a tartozás csökkenthető, sőt törölhető is. Az igényléstől számítva a második gyermek után az állam átvállalja a fennálló tartozás harminc százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes kölcsön támogatássá válik. E hitel egyedülálló kedvezménye, hogy a törlesztés felfüggeszthető, az első és a második gyermek születésénél három-három évre lehet szüneteltetni a fizetést, a kamatmentesség miatt ez nem jelent pluszköltséget. Vass Anett élt is ezzel a lehetőséggel.

– Mi két gyermeket tervezünk, egyikük már megszületett. Szerintem a hitel teljes elengedéséhez szükséges három gyermek nagyon sok pénzbe kerül, nemcsak amíg kicsik, de hosszú éveken keresztül. Egyébként nagyon egyszerűen és gyorsan megkaptuk az igényelt összeget, eddig minden úgy működik, ahogy tájékoztattak a konstrukcióról. Reméljük, a törlesztés megkezdése után sem lesznek rossz tapasztalataink – mondta Vass Anett.

Fülöp-Szabó Katalin családja nem élt a hitelmoratórium lehetőségével, és pillanatnyilag nem terveznek második gyermeket. Tóth-Pál Ádám szintén kezdettől fogva törleszti a kölcsönt, de ennek oka az, hogy a felesége még nem állapotos.

– Van már egy ötéves lányunk, de ő ebben a hitelkonstrukcióban nem ­vehető figyelembe. A kölcsönszerződés megkötésekor kell már várandósnak lenni az édesanyának, vagy a későbbiekben gyermeket vállalni. Egyelőre minden az előzetes információk szerint alakult. Jelenleg ötvenezer forinttal törlesztünk havonta, de ebben már egy biztosítás is benne van. Ez arra az esetre ad segítséget, ha valamilyen okból keresőképtelenné válnék – összegezte Tóth-Pál Ádám.

A babaváró hitel a jelenlegi szabályok szerint legfeljebb 2022. december 31-ig lesz elérhető.

Élve születések száma Heves megyében

2019. (negyedévenként)

I.

610

II.

595

III.

724

IV.

706

2020.

I.

671

II.

682

III.

761

IV.

696

2021.

I.

660

Forrás: KSH

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában