Felháborodás

2021.07.05. 11:16

Most a parkolóépítés miatt zajlik csata Lőrinciben

A minap Petrik Zsolt a közösségi oldalán egy másik videót is közzétett, amin az látható, hogy a lőrinci vasúti megállóhely közelében lévő területen nagy mennyiségű építési törmeléket helyeztek el

Tari Ottó

A hét elején megjelent videók után nagy mennyiségű kötőanyag érkezett a helyszínre

Forrás: Beküldött

A közösségi portálokon a napokban lakossági ­videók jelentek meg, azt sugalmazva, hogy a 18 millió forintos önkormányzati forrásból épülő parkoló kivitelezője kispórolja az anyagot, nem tartja be a technológiai előírásokat. Az érintettek cáfolnak.

Az ezek nyomán kibontakozó felháborodást tovább fokozta, hogy a parkolóhelyeket az utóbbi évtizedben építették, az állami út elmúlt hetekben történt felújítása miatt azonban az összeset fel kellett bontani és az egészet újra térkövezni. Petrik Zsolt városbeli polgár több, a Facebookon jelenleg is elérhető videóban igyekezett bizonyítani azt, hogy a beruházás során szerinte milyen rendellenességek történtek.

Ennek a hétnek az elején például azt próbálta bemutatni, hogy az építők nem használtak az előírásnak megfelelő mennyiségű kötőanyagot – úgynevezett CKT betont –, amit pedig mégis elhelyeztek, az is olyan minőségű, amely valójában alkalmatlan az eredeti funkciója betöltésére. Szerdán pedig azt szemléltette, hogy a területre hatalmas teherautók érkeztek, amelyek a videói által feltárt hiányosságokat pótolandó, további építőanyagot szállítottak a helyszínre.

A hét elején megjelent videók után nagy mennyiségű kötőanyag érkezett a helyszínre
Fotó: Beküldött

Pálinkás Péter alpolgármester mindezek után csütörtökre informális tanácskozást hívott össze a kérdésben. Ezen az összes képviselő-­testületi tag jelen volt – kivéve az egész héten szabadságon lévő Víg Zoltán polgármestert –, s a megbeszélésen részt vett a kivitelező cég képviselője, valamint a projekt műszaki ellenőre is.

Utóbbiak egybehangzóan cáfolták a közbeszédben terjedő híreket, megalapozatlannak minősítve azokat. A műszaki ellenőr azt mondta, hogy a parkoló építése a tervek és a műszaki követelmények szerint halad. A felhasznált anyagok, a mérések tanúsága szerint, megfelelnek a szakmai szabályoknak, az internetre felkerült videófelvételekről pedig – utalása szerint – nem állapítható meg, hogy azok valójában milyen körülmények között készültek, így nem bizonyító erejűek.

A vasút területén van a törmelék

A minap Petrik Zsolt a közösségi oldalán egy másik videót is közzétett, amin az látható, hogy a lőrinci vasúti megállóhely közelében lévő területen nagy mennyiségű építési törmeléket helyeztek el. Ez is felháborodást váltott ki a környéken.

Lapunk munkatársa megkérdezte Elek Lajost, a polgármesteri hivatal műszaki osztályvezetőjét, aki közölte: a szóban forgó terület nem az önkormányzaté, hanem a vasúttársaságé. Tudomása szerint a közeli állami közutat ­felújító cég kért és kapott engedélyt a MÁV Zrt.-től a több tíztonnányi anyag ideiglenes tárolására, azzal, hogy azt majd – Elek szavai szerint „valamikor” – elszállítják onnan.

Az osztályvezető hozzátette: önkormányzati területet azért nem ajánlottak fel, mert okulva a ­korábbi csatornázásból, nem látták volna szívesen a veszélyesnek minősülő anyag elhelyezését.

A tanácskozás után nem sokkal a polgármesteri hivatal közleményt jelentetett meg, álhíreknek minősítve a lakossági fórumokon terjedő információkat.

A kivitelező képviselője azt is megjegyezte, hogy előre nem kalkulálható okok miatt egymillió forinttal többe kerül a beruházás a tervezettnél, de ezt az önkormányzatnak nem kell kifizetnie, mert más módon igyekeznek mérsékelni a költséget.

Az ülés teljes hanganyaga felkerült az önkormányzat hivatalos közösségi felületére, miként a legutóbbi képviselő-testületi ülés vágatlan videófelvétele is.

A szemfülesebb helybeliek máris több ellentmondást fedeztek fel az elhangzottakban. A legjelentősebb észrevétel talán az, amikor Víg Zoltán az egy héttel korábbi ülésen azt mondta, olyan árajánlatot kértek a parkolókra, amelyek annyi CKT-t tartalmaznak, ami reményei szerint a nagyobb, akár negyventonnás gépjárműveket is elbírja. Ezzel szemben az informális ülésen a műszaki ellenőr úgy nyilatkozott, hogy a beruházás során csupán személygépkocsik tárolására alkalmas felületet alakítanak ki.

Lapunk a következő napokban, amikor Víg Zoltán polgármester visszatér a szabadságáról, megpróbál utánajárni a szerződésben foglaltaknak. A kontraktus egyébként a vészhelyzet idején született, amikor a város vezetője saját hatáskörében járt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában