autómentes nap

2021.09.22. 20:00

A környezettudatosságé volt a főszerep Egerben és Gyöngyösön – Fotó, videó

Idén is megtartották az Autómentes Napot, melyből megyénk is kivette a részét. A szervezők célja az, hogy a környezetkárosító, mindennapos autósközlekedés helyet alternatív megoldásokat népszerűsítsenek.

Munkatársainktól

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Autómentes napot tartottak Egerben szerdán. Reggel fél héttől nyolc óráig két helyen idén is reggelivel kedveskedtek a kerékpárral közlekedőknek. A Felsővárosban, az Olasz utcában és a Dobó téren látták vendégül azt, aki két keréken érkezett. A Bringás reggeli országos kezdeményezést a Magyar Kerékpárosklub indította el, melyhez az egri Ökomenedzser Iroda is csatlakozott a HungAIRy Life IP projekthez kapcsolódóan. Ez az egyik legjelentősebb környezetvédelmi gond megoldását, a levegőminőség javítását célozza nyolc hazai régióban, tíz magyar településen, köztük Egerben is.

– A megyeszékhelyen az egyik fő légszennyezési forrás az autós közlekedés. Szeretnénk felhívni a városban élők és dolgozók figyelmét az alternatív közlekedési eszközökre. Jövőre a HungAIRy projekt közreműködésével közösségi kerékpáros rendszer épül ki a városban, két állomással – osztotta meg lapunkkal Dobó Zsófia ökomenedzser.

Az eső ellenére sokan megálltak, közel százan fordultak meg a belvárosi helyszínen. A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársai és igazgatója, Tőzsér Istvánné Géczi Andrea is ellátogattak reggel a Dobó térre. Ez nem meglepő, közismert, hogy a bibliotéka kerékpárosbarát munkahely. Persze, akadt bőven, aki késésben volt és már nem fért bele a kitérő, de ők is lelkesen integettek a szervezőknek.

Egerben bringás vetélkedőt is rendeztek Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A korábbi évekhez hasonlóan a Volánbusz Zrt. segítségével ezúttal is a programok között szerepelt, hogy az Autómentes Napon érvényes forgalmi engedély felmutatásával a helyi autóbuszokon díjmentesen utazhattak az egriek. Délután a Balassi Bálint Általános Iskolában BringaAkadémia néven kerékpáros ügyességi foglalkozást tartottak általános iskolásoknak az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében. Holló Miklós, az intézmény közművelődési szakembere lapunknak úgy fogalmazott, mivel Eger kerékpárbarát város, ezért nagyon fontos, hogy a diákok már ebben a korban elsajátítsák a biztonságos kerékpáros közlekedés alapjait. Ebben nyújt segítséget a program, amely megtanítja a gyerekeket a bicikli használatára, segíti a KRESZ és a felszerelések megismerését is. Az iskola udvarán közel 130 gyermek teljesítette a trükkös akadálypályát.

Gyöngyösön az esős idő miatt a Mátra Művelődési Központ várta az autómentes nap délelőtti programjaival az óvodásokat és az általános iskolák alsó tagozatosait. Mivel a környezetbarát közlekedés mellett az egészséges életmód is a nap fókuszába került, minden diákcsoport bemelegítéssel kezdett Soltész Gábor testnevelő, jótékonysági sportoló vezetésével. A városi rendőrkapitányság baleset-megelőzési bizottságának munkatársai kerékpáros közlekedésbiztonsági akadálypályát építettek, ahol bárki gyakorolhatta az előírások szerinti biciklizést. Koczka Tímea, az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa a 2. A osztállyal járt az eseményen.

– Nagyon hasznos, hogy a gyerekek tanulhatnak közlekedni, ismerkednek a jelzőtáblákkal, amit el is magyaráznak nekik. Reméljük, így kevesebb baleset éri őket – mondta Koczka Tímea. A városi könyvtár standjánál a gyerekek táblákat rajzolhattak, s azt is, hogyan járnak iskolába, ha nem autóval viszik őket a szüleik.

Idén a tömegsport jelleg volt a cél

A Gyöngyösi Triatlon, Atlétikai és Szabadidősport Klub által szervezett Szüreti Futásra a Fő téren melegíthettek be a résztvevők Rubint Réka fitneszedző vezetésével. Tari Tibor, a verseny egyik főszervezője elmondta, huszonkilenc éve rajtolt az első futóverseny. Volt időszak, amikor nemzetközi mezőny gyűlt össze, de idén a járványveszély miatt a fő cél az volt, hogy megmozgassák a diákokat és a helyi amatőr sportolókat. A nevezők több korcsoportban, több távon versenyezhettek a Fő téri pályán. Az óvodások 350 méteren mérték össze gyorsaságukat, az általános iskolásokat, a diákolimpiai rendszert követve, sorolták kategóriákba két-két életévenként, a középiskolások egy csoportban futottak. Tizenkét éves korig 1300, az idősebbeknek 2000 méter volt a táv. A felnőttekre 4500 méter futás várt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában