projektzáró

2021.09.28. 16:30

A vulkáni nyersanyagok új tulajdonságait kutatták fel Gyöngyösorosziban (fotók)

Projektzáró rendezvénnyel ért véget a Nemzeti vulkáni nyersanyagok felhasználása a környezetvédelemben elnevezésű program.

Sz. Sz. I.

2021 09 28 Ásványok háza - Gyöngyösoroszi - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Magyar Balázs, a Biocentrum Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kft. szakmai vezetője elmondta, a céljuk annak igazolása volt, hogy az egyes vulkáni nyersanyagok, például az alginit, a perlit és a zeolit felületén, mint természetes anyagokon, szénhidrogénbontó enzimek és baktériumok telepedhetnek meg. Ezek komplex egységet alkotva az agyagásványokkal nemcsak megkötik a szennyeződéseket, de azokat veszélytelen szervetlen anyagokká bontják le.

– Az eddig nem ismert hasznosítási lehetőség felkutatása most stratégiailag kedvező piaci lehetőséget kínál a termelés növelésére és környezetbarát technológiák bevezetésére. Magyarország rendkívül gazdag kiváló minőségű vulkáni nyersanyagokban, az alginitből a világ készleteinek kilencven százalékát meghaladó a részesedésünk. Széleskörű felhasználhatósága a mezőgazdaságtól, az építőiparon át a vegyiparig terjed – fogalmazott Magyar Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában