adózás

2021.09.25. 07:00

Az adójukból többen adtak egy százalékot Heves megyében is

A személyi jövedelemadó egy százalékát felajánlók száma igen hullámzó, pedig a civil szervezeteknek hatalmas segítség pár kattintás az adóbevalláskor.

Gidai Zsanett

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a napokban közzétette, hogy az adó egy százalékából mely civil szervezetek részesülnek.

Az idén egymillió 660 ezer adózó döntött úgy, hogy nem hagyja kárba veszni az egy százalékot, így 10,5 milliárd forintban részesül a 28 ezer 241 kedvezményezett. A tavalyihoz képest 40 ezerrel többen ajánlották fel ezt a fajta segítséget, de a 2018-ban és 2019-ben jóval többen nyilatkoztak az egy százalékról, három évvel ezelőtt például 1,8 millióan ajánlották fel.

Heves megyében a Szilvásváradra bejegyzett Gyermekmentő Támogató Alapítvány jut a legnagyobb forráshoz, 73 millió 326 ezer forintot kapnak 14 ezer 694 személytől. Második a Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány, rájuk 2011 ember gondolt, és 13,5 millió forinttal gazdagodnak. A járvány miatt nehezebb helyzetbe kerülő Gyöngyösi Állatkert felhívása sem talált süket fülekre, alapítványuknak 2052 ember ajánlotta fel az egy százalékot, 12 millió 664 ezer forinthoz jutnak.

Szűkebb hazánkban huszonkét szervezetnek sikerült több mint egymillió forintot elérni, nyolc egészségügyi vagy mentéssel foglalkozó alapítvány, hat iskolákat támogató szervezet, hét állatokkal foglalkozó és egy kulturális egyesület. A legnagyobb összegeket az állatmenhelyek kapják. Az egri székhelyű Állatokat Védjük Együtt Alapítvány 9,6 millió forintot gyűjtött, a gyöngyösi gyepmesteri telep feladatait ellátó Új Nap Közhasznú Alapítvány 6,4 millióval gazdagodik. De a gyöngyöshalászi Papamaci Árvái is 5,72 milliót kapnak. Az egészségügyi és mentéssel foglalkozó szervezetek közül a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Alapítványának folyik be a legnagyobb összeg, csaknem 3,4 millió. Ezt az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítvány követi 2,4 millióval. A pálosvörösmarti Kékes Kutató-mentő Alapítvány 2 millió 83 ezer forintra számíthat, a Markhot Ferenc kórház alapítványának 1,96 millió forint jut.

Az iskolák között a Gyöngyösi Felsővárosi Általános Iskola NégyeS-O-S Közhasznú Alapítványa kapja e kategóriában a legnagyobb összeget, két és fél millió forintot, míg az egri Neumann Iskola Alapítványa 2,46 milliót.

Országosan az egészségügyi alapítványok a népszerűbbek

A tavalyihoz hasonlóan idén is az Országos Mentőszolgálat Alapítványa kapja a legtöbb pénzt, 48 ezer 336 adózó 308 millió forintot ajánlott fel, 70 millióval többet, mint az előző évben. Második helyen a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány áll, ők 203 milliós pluszforráshoz jutnak, a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló Bátor Tábor Alapítvány 134 millióval gazdagodik. Az országos húszas listán tíz egészségügyi szervezet, négy karitatív, öt állatvédelemmel foglalkozó civil egyesület található. Az országos ranglistán állatokkal foglalkozó szervezet csak a nyolcadik helyen van, ez a Rákosmenti Noé Bárkája Állatotthon Alapítvány.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában