Gyakorlat

2021.09.14. 17:30

Gyakorlattal készültek a mustgáz okozta vészhelyzetre a megyei tűzoltók – Fotók

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felkészítő gyakorlatot szervezett egy egri pincében kedden délelőtt. Erre szükség is van, hiszen még mindig jócskán okoz gondot a mustgáz.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Daniel Beran

A tűzoltókat arról értesítették, hogy kedd reggel két személy lett rosszul egy pincében a a Kőlyuk Pincesoron. A helyzet szerencsére nem volt éles, a gyakorlat célja az volt, hogy a lánglovagok felkészüljenek az ilyen jellegű beavatkozásokra is. Rövidesen két férfit juttatak ki a hordágyakon épségben a mélységből.

– Annak ellenére, hogy a szüret tájékán minden évben fokozottan felhívjuk a figyelmet a mustgáz veszélyeire, mégis időről időre okoz rosszullétet vagy balesetet. Nem beszélhetünk javuló tendenciáról, bár szerencsére ritkán halálos kimenetelűek ezek az esetek – mondta Papp Zsolt alezredes, tűzoltósági főfelügyelő. Kiemelte, hogy fontos a szellőztetés és a körültekintés.

Elmondta, hogy a borászok és a pincékben tevékenykedők többsége még mindig a régi jól bevált módszerrel ellenőrzi a mustgáz-koncentrációt.

– Egy szál gyertyát egy lapáton magunk előtt tartva célszerű lemenni a pincékbe, ha a láng elalszik akkor a gáz koncentrációja veszélyes és el kell hagyni a helységet. Ez folyamatosan, munkavégzés közben is legyen mellettük. Népszerűsítjük az érzékelőket is, de ezek még mindig nem olyan elterjedtek, hiszen a régi módszer is működik és sokkal olcsóbb. A lényeg, hogy valamilyen módon kísérjék figyelemmel a gázképződést munka közben is a borászatokban dolgozók – hívta fel a figyelmet.

 

Címkék#mustgáz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában