Programok

2021.09.01. 11:30

Különleges és változatos programokkal várt az aldebrői sváb piknik

Sváb pikniket rendeztek az elmúlt hétvégén, szombaton a helyi Piactéren. Érkezésünkkor éppen a gyerekprogramok tartottak, s a legifjabbak Herczeg Flórát hallgatták. Az énekesnőt a Galagonya Bábszínház váltotta. Délutántól a felnőttek programjai következtek.

Sike Sándor

A Galagonya Bábszínház előadása lenyűgözte a legkisebbeket a Piactéren, a szombati sváb pikniken

Fotó: Siker Sándor/Heves Megyei Hírlap

Öröm volt látni, hogy a sok apróság milyen elmélyült figyelemmel követte a színpadon történteket. Felhőtlen szórakozásukat pedig mintha az időjárás is segíteni akarta volna: ragyogóan sütött a késő nyári nap.

– Főként az utóbbi időben nagyon kevés program volt, amire ki tudtunk mozdulni, és a többi gyerekkel találkozni. Igényli a kislányom és a kisfiam is ezeket az alkalmakat. Nagyon jó közösségi élményben van részük, sokat tudnak itt tanulni is, és legfőképpen játszani – mondta az egyik anya, Tamási-Tőzsér Dorina.

Természetesen már a matiné idején is találtak más elfoglaltságot azok a felnőttek, akik nem gyerekkel jöttek. Külön kiállításon tudtak tájékozódni, ismereteket szerezni az aldebrői értékekről. Ebben Gál Zsuzsa, az önkormányzat alkalmazottja volt segítségükre. Tőle tudtuk meg, hogy hungarikumpályázaton nyertek, melynek az értékek megőrzése volt a fő célja.

– Sváb gyökerű település vagyunk, ezért ezeket a hagyományokat szerettük volna megmutatni. Ételeinket, népviseletünket, amely eltér a hagyományos magyartól fogalmazott.

Wingendorf János polgármester szerint ennek a pikniknek az egyik legfontosabb célja, hogy a járvány okozta szituációból a lakosság életvitele visszatérjen a rendes kerékvágásba. Korábban a kapcsolati lehetőségek beszűkültek, most viszont találkoznak és örülnek egymásnak.

- Rengeteg új lakó van településünkön, akik a régi, eladó házakat megvásárolták, beköltöztek, mi pedig fontosnak tartjuk velük megismertetni a hagyományokat. A gyerekeknek is régen szerveztünk ilyen műsort, ami félnapos szórakozást ígért volna, s emellett valamennyi korosztálynak tartalmas elfoglaltságot kínálunk a piknikkel – mondta a faluvezető.

A Galagonya Bábszínház előadása lenyűgözte a legkisebbeket a Piactéren, a szombati sváb pikniken
Fotó: Siker Sándor/Heves Megyei Hírlap

A vendéglátásról is szólt a polgármester: minden helybeli ingyenebédet kapott, s töltöttek a poharakba pálinkát is. A kora esti koccintáson arra ittak, hogy háromszor elnyerték a Magyarország Legkedveltebb Borvidéke címet.

A piknik szervezésében most nem vett részt az Aldebrői Német Nemzetiségi Önkormányzat, de egész évben szoros együttműködésben szervezik programjaikat a települési önkormányzattal. Vezetőjük, Juhász Józsefné arról beszélt, hogy alapvető célja a testületnek a hagyományok ápolása. Fontosnak tartják, hogy az újonnan betelepülőkkel is megismertessék a múltat.- A település önkormányzatával közösen számos programot szervezünk a februári sváb disznótorostól az adventi ünnepi programokig. Az idősek világnapját is közösen ünnepeljük – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában