három kérdés

2021.09.19. 07:05

Nem állt meg az élet a szihalmi Magyar Tár-Házban

Arról, hogy miként alakult a szihalmi Magyar Tár-Ház élete a járvány alatt és utána, Márkus Jánost kérdeztük.

S. S.

– Miként alakult a kulturális létesítmény élete a járvány alatt és utána?

– A járványügyi előírások betartásával január 4. és 17. között volt az I. Téli Szabadkéz Művésztelep. Az itt készült alkotásokat ősz végén láthatja a közönség kiállításon. Az oltások számának növekedése után a Magyar-Tár-Ház is kinyitott. Ennek következtében számos osztálykirándulást szerveztek, s ezeket követték a nyári táborok lakóinak látogatásai.

Márkus János, a szihalmi Magyar Tár-Ház igazgatója
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Úgy tudjuk, helyet adtak véradásoknak is.

– Az Országos Vérellátó Központ, a Magyar Vöröskereszt Füzesabonyi Szervezete, a környékbeli önkormányzatok és a helyi civil szervezetek segítségével a Magyar-Tár-Ház biztosított helyszínt júniusban véradásra. A helyi operatív bizottság felkérésére a járványhelyzet és a védekezés alatt továbbra is helyet adtunk az egyes védekezési felszerelések raktározásához és a szükséges megbeszélésekhez.

– A Szabadkéz Galéria is folytatta az alkotó művészi munkát. Az idei programjuk hogyan alakult?

– Augusztus 2. és 22. között volt a IV. Szabadkéz Nemzetközi Művésztelep, a megrendezéséhez támogatást nyúj- tott a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Falu Program Civil Alapja is. Számos Munkácsy-díjas művész és több fiatal alkotó is eljött, Romániából magyar anyanyelvű művész tartott velünk. A telep utolsó napján a hagyományaink szerint a művészek műveiből kiállítás nyílt, amely a Szabadkéz Galériában folyamatosan megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában