Méltó időskor

2021.10.19. 11:30

A járvány alatt is követendő példát mutattak a szépkorúak Gyöngyösön

Októbert az idősek hónapjaként is számon tartják a világ sok helyén, így hazánkban is. Ennek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a társadalom mindenkori kötelessége a szépkorúak számára méltó öregkort biztosítani.

Szabó István

A most köszöntött idős embereknek sokat köszönhetünk

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Az október első napján, az idősek világnapján megrendezett városi rendezvény után csütörtökön ismét a szépkorúak felé fordult a figyelem a városban. Ekkor köszöntötték az idősellátásban részt vevő intézmények ­lakóit, gondozottjait. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központ által működtetett bentlakásos otthonában, valamint a Visonta úti idősek klubjában Maka Piroska, a központ igazgatója köszöntötte a szépkorúakat. Mint mondta, a megbecsülésük, tiszteletük nemcsak egy jeles nap kérdése, de az év egészének feladata a fiatalabbak számára.

Nőnek a terhek

Hiesz György arról is beszélt, hogy az időseket gondozó intézményekre egyre nagyobb teher hárul. Amikor a feladatot átvette a kistérségi szolgáltató, az ellátottaknak még csak harminc százaléka volt ágyban fekvő, ma ez az arány hetven százalék. Az egykor hatvan év fölötti átlagéletkoruk pedig mára nyolcvanra emelkedett.

– Közel két éve nem lehetett közös rendezvényt tartani a bentlakásos otthonban a járvány miatt. Most az átoltottság lehetővé tette, hiszen a lakók nyolcvanöt százaléka már a harmadik vakcinát is felvette, a dolgozók pedig valamennyien védettek. Eddig kétféle módon igyekeztünk pótolni az összejövetelek hiányát. Egyrészt, a közösségi kapcsolatok építésére, ha jó az időjárás, kitűnő terep az otthon idén kialakított parkja, ugyanis a szabad levegőn kisebb a fertőzésveszély. Másrészt, amint a járványhelyzet engedte, kirándulásokat szerveztünk a Mátra kincseinek újra felfedezésére. A lakók látogatása azonban, a negyedik járványhullám felfutásával, szigorú óvintézkedések – rendszeres fertőtlenítés, kötelező védőruha viselete – mellett lehetséges.

Mindent megteszünk az idősek védelme érdekében, hiszen nekik köszönhetjük az életünket, s azt, hogy átadják a tapasztalataikat, a bölcsességüket.

A járvány alatt is követendő példát mutattak valamennyiünknek, hiszen a saját és családjuk egészsége miatti aggódásuk közepette is nyugalommal viselték a bizonytalanságot – emelte ki Maka Piroska.

A most köszöntött idős embereknek sokat köszönhetünk Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A nappali ellátást és étkezést biztosító idősek klubjának a létszáma negyven fő. Haraszti Mónika, az intézmény vezetője közölte, hogy valamennyien oltottak. – A klubtagok nagyon szeretnek énekelni, s minden társklubban van valaki, aki valamilyen hangszeren játszik. Amikor dalra fakadnak, megelevenedik számukra a múlt, és elfelejtik minden gondjukat, betegségüket – mondta.

Hiesz György polgármester pedig arról beszélt, hogy a szépkorúak az idősotthonok nélkül, egyre gyakrabban válhatnak magányossá. – A világ megváltozott. A gyermekek, unokák az ország, sőt, gyakran a világ másik végében keresik a boldogulásukat. Ez az időszak sokszor együtt jár a házastárs elvesztésével is. Az ilyen otthonokban barátokra, társakra lelhetnek, s az őket megillető módon, méltó körülmények közt élhetnek – jelentette ki Hiesz György.

A programok feltöltődést adnak

Az idősek hónapjában rengeteg program várt és még vár az intézmények ellátottjaira. Maka Piroska szerint rendkívül fontos, hogy az elkövetkező, még bizonytalan kimenetelű hónapokra a gondozottak feltöltődjenek szép emlékekkel és energiával.

A bentlakásos otthon tagjai hamarosan elutaznak Mátraverebély-Szentkútra, ahol a tiszteletükre celebrált misén vesznek részt. Az idősek klubjának tagjai rendszeresen találkoztak a gyöngyöspatai és a gyöngyössolymosi hasonló korúakból álló csoportokkal. Látogatást tettek például Farkasmályban és a nagyrédei levendulaparkban is. Haraszti Mónika szerint be akarták hozni a járvány miatti lemaradást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában