misszió

2021.10.02. 11:30

A romák felemelkedéséért rendeztek országos konferenciát Kömlőn

Megrendezték Kömlőn az I. Országos Roma Felemelkedési Stratégiai Konferenciát tegnap. A résztvevők előtt az Országos Roma Felemelkedésért Misszió Egyesület mutatkozott be.

Molnár Helga

A hátrányos helyzetűek számára segítséget jelentő Csillagpontot egy éve adták át Kömlőn. Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Márkus Attila

A cigányságnak nem szánalomra, hanem megbecsülésre van szüksége, melyet egyedül a felemelkedés egyéni akarata, és társadalmi támogatása biztosíthat – így foglalták össze az Országos Roma Felemelkedésért Misszió Egyesület (ORFME) hitvallását az I. Országos Roma Felemelkedési Stratégiai Konferencián.

Turó Tamás, Kömlő polgármestere elmondta, a rendezvényt a XXX. Kömlői Kulturális Napok szerves részének szánták.

– Településünk folyamatosan fejlődik, ahogy az intézményi infrastruktúra is, már épül a bölcsőde is. Lakosságunk hatvan-hatvanöt százaléka roma, de itt az a lényeg, hogy mindenki megtalálja a szerepét a közösségben – hangsúlyozta. A fórumról szólva kifejtette, cél, hogy egymást megismerjék, s bemutassák értékeiket.

A hátrányos helyzetűek számára segítséget jelentő Csillagpontot egy éve adták át Kömlőn.
Archív fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

Székely Csaba, az esemény moderátora elmondta, már korábban döntöttek a konferencia megrendezése mellett, ám a járvány közbeszólt, így idén kerülhetett erre sor. Mindenkinek joga van az emberi méltósághoz és mindenki erkölcsi kötelessége a mások méltóságát tiszteletben tartani. Kiemelte, a hazai cigányság képes arra az útra lépni, és végigjárni azt, ahogy a magyarság tette, a mély szegénységből egy mára Európában is tisztelt és megbecsült társadalmat alakítottak ki.

– A konferenciára az ország számos pontjáról érkeztek. A fórumnak két fő pólusa van. Az egyik önkritikát is alkalmazó, merőben új felzárkóztatási stratégia, a másik pedig kiállás az eddig nagyszerű folyamatok, lehetőségek mellett, kiállás a kormány politikája mellett. Csaknem 1700 milliárd forintot különített el a kormány 2010 és 2020 között a romák felemelkedésére – részletezte.

Oláh Csaba, az ORFME elnöke a misszió célkitűzéseit bővebben is taglalta. Elhangzott, hogy céljuk a szegregáció teljes megszüntetése, a hagyományaik, kultúrájuk megőrzése, és a tartósan rászoruló romák felzárkóztatása. Hangsúlyozta, fontos, hogy a roma nők is érvényesüljenek a társadalomban. Cél a szegénység visszaszorítása, a krízisben levő családok megsegítése.

Jubiláló esemény

Idén harmincadjára szervezték meg a Kömlői Kulturális Napokat, melyet a rendszerváltozás óta minden évben – kivéve tavaly a pandémia miatt – megrendeztek. Az eseménysorozat hétfőn indult és vasárnap zárul. Minden napra jutott színes program, általános iskolások, népdalkör lépett fel, a tájházban roma napot is tartottak, kemencét építettek.

Szombaton dalos esemény lesz, vasárnap pedig a Kömlőről elszármazottak találkoznak egymással. A polgármester köszönti őket, majd körbejárják a falut, illetve megtekintik a helyi értékeket is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában