fenntarthatóság

2021.10.24. 07:00

Százmilliárdok klímavédelmi célokra – technológiaváltás előtt áll a Mátrai Erőmű

A szén-dioxid-kvóták árából és uniós alapokból költhet az ország az energia­fogyasztás és a káros gázok kibocsátásának csökkentésére.

Tóth Balázs

Dr. Botos Barbara a konferencián

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Megkezdődött a Mátrai Erőmű és régiójának fenntartható igazságos átmenetére irányuló zöld jövőkép kialakítása. Hogy ez mennyire illeszkedik az európai uniós klímapolitikájához, arról dr. Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt Egerben, a Líceumban szervezett konferencián. A világ országai megállítanák a bolygó további melegedését, ennek jegyében az üvegházhatású gázkibocsátás mértékét visszafogják, 2050-re száz százalékkal. Ez azt jelenti, hogy amennyi gázt kibocsátunk, annyit meg is kötünk. Magyarország is ambiciózus célokat vállalt, 2030-ra negyvenszázalékos csökkentést, míg az uniós cél 55 százalék lesz.

Az Unió készített egy javaslatcsomagot is, amely egyebek közt átalakítja az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerét, kiterjeszti azt a tengeri hajózásra, s új rendszert hoz létre az épületekre és közlekedésre is. A javaslatok kiterjednek a légi közlekedésre vonatkozó szabályokra, a földhasználatra, az erdészetre, az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó vámokra.

Dr. Botos Barbara a konferencián Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Dr. Botos Barbara elmondta, a következő, 2021–2027 közötti uniós költségvetési ciklusban a pénz harminc százalékát klímavédelmi célokra kell fordítani. Bemutatott több pénzalapot is, amelyek például kiegészítő forrást adhatnak a Mátra Life projekthez. A szén-dioxid-kvóta-bevételeket ötven százalékban zöldítésre kell fordítani, ez százmilliárdos nagyságrendű alapot, akár 362 milliárd forintot jelenthet 2030-ig. Október 15-én írták ki a negyedik Metar tendert, megújuló energia termelésre most 2,5 milliárd forintot osztanak szét. Amennyiben az Európai Bizottság jóváhagyja a 10 c derogációt (ami ugyancsak az emisszió kereskedelemben áll rendelkezésre), akkor szénerőművek kiváltására idehaza 220 milliárd forint lesz fordítható.

A modernizációs alapból Magyarország 184 milliárd forintot kap átképzésre, energetikai modernizációra.

Az ÉMI honlapján elérhető az első, négymilliárd forintos pályázat energiaközösségek számára, novemberig lehet pályázni, legfeljebb egymilliárd forint nyerhető el.

A helyettes államtitkár kifejtette, az Igazságos Átmenet Alapból Heves, Borsod és Baranya megye 103 milliárd forintot fordíthat a szénalapú energia kivezetésének szociális és gazdasági hatásainak mérséklésére. Ebből tovább- és átképzéseket finanszíroznak az átállásban veszélyeztetett munkavállalók számára, támogatják vállalkozóvá válásukat. A zöld gazdaságfejlesztés keretében zöldgazdasági inkubációt, kis- és középvállalkozások ­zöldgazdasági diverzifikációját, üvegház­hatásúgáz-csökkentő kutatás-fejlesztést és technológiaváltást támogatnak. Lesznek innovatív energiatárolási pilot projektek, gondolnak a lakosságra is, amely megújuló energiahordozót használó rendszereket alkalmazhat, támogatást kaphat lakóépületek energetikai felújítására. Az innovatív zöld közlekedési projektek igényvezérelt helyi tömegközlekedés kialakítását, a töltőinfrastruktúra fejlesztését, a mobilitás csökkentését fedik.

A pénzből támogatják a bányák rekultivációját, alternatív utóhasznosítását.

Az uniós operatív programok 1370 milliárd forintjából a foglalkoztatást, a képzést, az energiatermelés átalakítását, hálózati fejlesztéseket támogatnak.

A Kehop Pluszba csatornáznak

Steiner Attila, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint a Mátrai Erőmű átalakítása a legnagyobb klímavédelmi beruházás az országban, hiszen a szénerőmű az ország üvegházhatású gázkibocsátásának 14 százalékért felel. A technológiaváltással garantálják a villamosenergia-ellátás biztonságát, de a zöldiparban is pozíciót szerezhet az ország. Az Igazságos Átmenet Alap 237 millió eurós forrását a Kehop Plusz operatív programon keresztül csatornázzák be a célok elérésére. A vállalt mutatók közt említette a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését több millió tonnával, ötszáz bányász, erőművi dolgozó komplex képzését, 250 vállalkozás versenyképességének javítását, innovatív pilot prototípus tesztelését, fejlesztését a széntechnológia kiváltására, a lakosságienergia-hatékonyság növelésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában