ellenőrzés

2021.10.07. 07:00

Veszélyes, mégis sokan telefonálnak vezetés közben Heves megye útjain

A rendőrség időről időre tart olyan közúti ellenőrzéseket, melyek során kiemelten fókuszálnak valamely problémára. Legutóbb a mobiltelefonnal babráló sofőrök kerültek a figyelem középpontjába.

Gidai Zsanett

Fotó: Shutterstock

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL nemrégiben Focus on the road elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott.

– Szűkebb hazánkban az említett közúti ellenőrző szolgálat végrehajtására szep­temberben került sor. Ez idő alatt a megye valamennyi rendőrkapitányságának illetékességi területén kiemelt hangsúlyt fordítottunk azon jogsértések szankcionálására, amely a közúton közlekedő járművezető figyelmét elvonja a jármű vezetésétől. Ezzel kapcsolatban a leggyakoribb jogsértés a kézben tartott mobiltelefon menet közbeni használata volt. Ezenkívül a fokozott ellenőrzések ideje alatt kiemelten kezeltük azt is, hogy kiszűrjük a biztonsági övet be nem csatoló járművezetőket és utasokat is – erről számolt be Szabó Boglárka rendőr főtörzsőrmester, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Mint kiderült, az ellenőrzések során tizenkét személlyel szemben intézkedtek a menet közben kézben tartott mobiltelefon használata, illetve huszoneggyel szemben pedig a biztonsági öv becsatolásának hiánya miatt.

– A mindennapi közlekedésben sajnos egyre nagyobb számban követnek el olyan cselekményeket a járművezetők, amelyek jelentős mértékben elvonják a figyelmüket az útról, a forgalomról, a környezetről. Ide tartozik a már említett menet közben kézben tartott mobiltelefon használata is, amely amellett, hogy jogsértő, rendkívül veszélyes is. Amíg ugyanis a járművezető a telefonját nézi vagy azon beszélget, addig szinte vakon vezet, azaz nem az útra koncentrál. A kutatások megállapították, hogy nem csupán telefonálás közben, de tíz percig utána is négyszeres marad a baleseti kockázat, mert a mobilkészülék használata megnöveli a reakcióidőt. Lényegesen romlott a sávtartás, nem volt optimális a sebesség megválasztása, valamint rövidült a követési távolság – fogalmazott Szabó Boglárka.

Elmondta, mára egyértelművé vált, hogy a közlekedési baleset veszélyének növekedése nem egyszerűen annak következménye, hogy a sofőr az egyik kezét a telefon miatt nem tudja megfelelően használni.

Mindez inkább abból az összetett hatásból ered, hogy beszélgetés közben megoszlik a figyelem.

Általános tapasztalat, hogy az a járművezető, aki menet közben kézben tartott mobilt használ, az általában az indokoltnál lassabban halad, irányjelzőt nem használ, sávtartása bizonytalan, s a visszapillantó tükörbe sem néz bele elég gyakran. Ilyen jogsértés esetén fix tízezer forintos helyszíni bírságot szabnak ki a sofőrre, és ehhez három büntetőpont is jár.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában