szobor

2021.11.22. 11:30

Emlék dr. Ringelhann Györgyről – még idén felavathatják az egri szobrászművész domborművét

Bronz dombormű készül dr. Ringelhann György, a megyeszékhely egykori polgármestere emlékére Rostás Bea Piros szobrászművész egri műtermében. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor még az idén fel is avathatják a Bitskey Aladár uszoda falán, a tervező Makovecz Imre emléktáblája mellett.

Guti Rita

20211116 Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Készül a dombormű Dr. Ringelhann György, volt egri polgármesterről. képen: Rostás Bea Piros szobrász

Fotó: Berán Dániel

– Nagy szeretettel láttam munkához, amikor az Eger Termál Kft. nevében Bárány Attila megkeresett az ötlettel, hogy bronzból készült domborművel szeretnének emléket állítani Gyuri bácsinak. Azért hívom így, mert közel éreztem magamhoz az egykori polgármestert. Amikor gimnazistaként még csak a szárnyaimat bontogattam, akkor volt ő Eger polgármestere, s ösztöndíjjal támogatott. Rám is fért, hiszen anyukám egyedül nevelt engem és a testvéremet – mesélte a mű születésének kezdeteiről Rostás Bea.

A szobrászművésznek számos nagy méretű alkotása látható szerte a világban különböző helységek közterein. Egerben például a Nemzedékek terén is áll szobra, ám bronzból öntött domborműből ez lesz az első, amit felavatnak majd városunkban.

– Van bennem izgalom ezért is, de azért is, hogy méltó legyen a végeredmény dr. Ringelhann György emlékéhez – tette hozzá az eddig mondottakhoz a művész.

– Tavaly ünnepeltük az uszoda megnyitásának huszadik évfordulóját, s ehhez a jubileumhoz szerettük volna kapcsolni az emléktábla-avatást is, ám sajnos közbejött a pandémia – osztotta meg lapunkkal a történteket Beresnyák Gyula, az Eger Termál ügyvezetője.

A társaság az ötletgazdája, illetve a fő finanszírozója a dombormű elkészítésének, de magánszemélyek is a nemes gesztus mellé álltak. Beresnyák Gyula hozzátette, bíznak benne, hogy még az idén ünnepélyes keretek között avathatják fel az egykori úszó, vízilabdázó, sokak által szeretett gyermekorvos és a város első, szabadon választott polgármesterének emléket állító táblát a számára oly fontos Bitskey uszoda falán.

– Amikor a férjem halála után az önkormányzat megkeresett, hogy egy teret, utcát neveznének el róla, hosszas hezitálás után döntöttem úgy, hogy az uszoda melletti utcák helyett inkább a minaretet körülölelő tér névadója legyen dr. Ringelhann György – idézte fel az özvegy. Dr. Ringelhann Györgyné elmondta, a tér elnevezése is igazán kedves, egykori férjéhez kötődő gesztus, hiszen ő elsősorban orvos volt, s a hely, amely most már a nevét viseli, a kórház szomszédságában van.

– Ugyanakkor nagyon meghatott, amikor a férjem halála után az uszodában járva megkerestek azzal, hogy szeretnének ott is méltóképpen emlékezni rá, hiszen sokat tett azért, hogy a Makovecz Imre által tervezett épület elkészüljön. Valóban élharcosa volt annak, hogy Egernek, az úszó- és vízilabdasport fellegvárának legyen egy színvonalas fedett uszodája – tette hozzá.

Rostás Bea Piros műtermében készül a bronz öntőforma a dr. Ringelhann Györgynek emléket állító domborműhöz Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Dr. Ringelhann Györgyné felidézte, hogy a férje mennyit harcolt a Makovecz Imre tervei alapján megvalósított uszodáért, fél évig nem aludt, éjjel-nappal dolgozott, amikor a polgármesterváltás után egy időre leállították az építkezést.

– Igazán harcolt a megvalósulásért, ez volt az egyik álma – mondta erről. Az özvegy megosztotta azt is, hogy az Eger Termál Kft. kezdeményezésének valóra válásához magánszemélyek is hozzájárulnak. A család és a barátok segítségével, reményei szerint, decemberre elkészül a Rostás Bea műtermében formálódó alkotás, amelyen az szerepel: dr. Ringelhann György, Eger város polgármestere, a Bitskey Aladár uszoda megálmodója és megvalósításának élharcosa.

Az úszás, az uszoda szívügye volt

Dr. Ringelhann György 1941. október 21-én Egerben született tősgyökeres egri családba. 1966-ban szerzett általános orvosi diplomát, majd az egri kórház gyermekosztályán dolgozott. 1970-ben csecsemő- és gyermekgyógyászatból szakvizsgázott és a ­ranglétra valamennyi fokát megjárva az osztály másodfőorvosa lett. 1975–1980 között Nigériában dolgozott gyermekorvosként. Fiatal korában úszott és vízilabdázott. Az egri OB I.-es csapatnak 13 évig volt tagja. Játszott az 1959-ben Torinóban ezüst- s 1961-ben Szófiában bronzérmet nyert Universiade válogatottban. Úszásban is nyert ifjúsági bajnoki érmeket. 1990-től két cikluson át szolgálta városát polgármesterként. Ekkor kezdték építeni a végül 2000-ben átadott Bitskey Aladár uszodát, aminek megvalósulását szívügyének tekintette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában