vízszint

2021.11.03. 13:33

Kezdődik a téli időszámítás a Tisza-tavon

Az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. Erről született megállapodás szeptember 27-én, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnökségén megtartott hagyományos egyeztető tárgyaláson.

Heol

Forrás: beküldött

A tározó leürítése két ütemben történik meg, első lépésben – november 4-től – a vízszintet a jelenlegi 725 centiméterről 580 centiméterre csökkenti, majd várhatóan november végétől 620 centiméterre emeli az üzemeltető KÖTIVIZIG. A tározó leürítése ezúttal is a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és az igazgatóság fokozott együttműködésével történik meg.

Az igazgatóság kiemelte: természetesen a vízszintcsökkentés végrehajtását és ütemét befolyásolhatja, módosíthatja egy esetlegesen levonuló árhullám.

A vízszintcsökkentés első lépcsőjének ütemterve

Indulási szint: Kisköre-felső 725±5 cm

Mint megtudtuk: a Tisza-tó téli vízszintje a továbbiakban 580±10 cm lesz, ezt követően – várhatóan november végétől – a tározót 620 mínusz 10 centiméterre duzzasztja az igazgatóság. A megadott vízállásadatok reggel 7 órai időpontra vonatkoznak. Felhívják az érintettek figyelmét arra, hogy a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, továbbá a kompok üzemeltetésénél a várható jelenségekre (vízszintváltozás) fokozottan számítsanak, és a szükséges intézkedéseket tegyék meg.

Miért van szükség a Tisza-tavon téli üzemi vízszint alkalmazására?

Az igazgatóságtól azt is megtudtuk: miután a Tisza-tó elnevezésével ellentétben nem tó, hanem a Tiszát és hullámtereit – a 403,2-440,0 folyamkilométer közötti szakaszon – egyesítő, átfolyásos jellegű síkvidéki víztározó, a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázatot jelent. A tározott víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén, ezt megközelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. A jégtakaró kialakulása után, előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között indul meg.

Egy esetleges árhullám esetén a jégtömeg felszakadva – hullámverés-szerűen – az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, a mederben levonulva a Kiskörei Vízlépcsőt is veszélyezteti. A jeges ár a tározó körül lévő 13 település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli. Ebben a tekintetben a Sarud és Tiszanána közötti partszakaszok a legkritikusabbak, valamint a tározó legszűkebb része, a tiszaderzsi szűkület. Itt csupán 600 méter széles a hullámtér, így a magas vízszintnél képződő jégmező felszakadása, a jégzajlás, a jégbe fagyott uszadék sodródása esetén jelentős jégtorlaszok alakulhatnak ki.

A morfológiai adottságok figyelembevételével meghatározott téli vízszinttartomány beállításával ez a kockázat elfogadható mértékűre csökkenthető. Ezen túlmenően a tározó műszaki és turisztikai létesítményeinek egyes karbantartási, fenntartási és fejlesztési feladatainak elvégzésére is téli vízszintnél van lehetőség. A téli vízszint beállítása jelentős hatással bír a Tisza-tó élővilágára, különösen a halállományára. A tározó üzemeltetése során minden esetben igyekszünk figyelemmel kísérni a halélettani szempontokat, és amennyiben indokolt, a lehetséges beavatkozásokat is megtesszük a kedvezőtlen állapotok kialakulásának megelőzése, elhárítása érdekében.

Ezért a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma évtizedek óta a téli időszakban is rendszeresen végez vízminőségi monitorozást a térségben. Szakembereink együtt vizsgálódnak a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaival. Az eddigi felmérések szerint a Tisza-tó téli vízszintjének kétlépcsős beállítása halbiológiai szempontból pozitív, elősegíti a halak vermelőhelyre jutását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában