beruházás

2021.12.02. 12:22

67 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre Heves megyében

Elstartolt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, mely hazánk kevésbé fejlett régiói, valamint Budapest területi alapú fejlesztéseit támogatja, kiemelt figyelmet fordítva a legkevésbé fejlett régiók és elmaradott térségek fejlesztésére. Mindennek Heves megyei vonatkozásáról tudhattunk meg többet.

Molnár Helga

20211202 - Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– A 2014-2020 közötti Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) eredményeire építve folytatja a TOP Pluszt, mely elsősorban a helyi önkormányzati fejlesztéseket támogatja – kezdte tájékoztatóját dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke csütörtökön.

Hozzátette, a program kiterjed a gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre és bővítésre, a népességmegtartásra és családvédelem térségi és helyi feltételeinek biztosítására, így a helyi gazdaságfejlesztésre és foglalkoztatásra, a helyi turizmusra, a települési infrastruktúra, településüzemeltetés és helyi közszolgáltatások fejlesztésére. Mint mondta, az előző ciklusban az országos, a közel ezernyolcszáz milliárdos országos keretből Heves megyébe is jelentős összegek kerültek.

Dr. Juhász Attila Simon mutatta be a TOP Plusz program lehetőségeit
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– A települések, a városok és a falvak együttesen a kezdeti 52,8 milliárdos keretből kiindulva, összesen 71,4 milliárd forint összegből valósíthattak meg fejlesztéseket, ugyanis a kormányzat döntéseinek és a költségnövekmény igények befogadásának köszönhetően összesen mintegy 18 milliárd forinttal növekedett a kiinduló összeg – részletezte.

Példaként említette a forrásbővülés terén a bölcsődefejlesztésekre plusz majd hat milliárd forinttal, csapadékvízelvezetési problémák megoldására további plusz 3,3 milliárddal, ipari parkok fejlesztésére további 1,1 milliárd forinttal egészítette ki a kormány a megyés keretet. Ebből Eger 13,5 milliárd forint értékben valósíthatott meg projekteket, nem a kisebb településekkel versenyezve, hanem önálló fejlesztési stratégia alapján.

Az új ciklusban megyénkben 62,35 milliárd forinttal indulhat a program, kiegészülve a kormány Egernek nyújtott, az elvárt tagállami támogatáson túli 4,81 milliárdos támogatásával, tehát összesen 67 milliárd forinttal.

– Eger összesen 8,31 milliárd forintból gazdálkodhat. A 2014-2020-as időszak lezárását és a 2021-es új Európai Uniós ciklus megindulását követően újra lehetőségük nyílik a településeknek arra, hogy pályázzanak a területi operatív programban – húzta alá.

Mint kiderült, már november első felében jelentek meg pályázati lehetőségek, s ezek folyamatosan nyílnak.

– Megteszünk mindent annak érdekében, hogy eredményesen, a megye polgárainak elvárásai szerint, illetve a nálunk befektetni kívánók megelégedésére vigyük végbe a következő időszak fejlesztéseit – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában