Szilveszter

2021.12.31. 11:30

Csendesebben búcsúztatjuk a most távozó esztendőt

Szerényebb, csendesebb, ám a tavalyinál drágább szilveszterre készülünk az idén. Feltérképeztük, mi és mennyiért kerül a családok asztalára, számba vettük az ünnepre vonatkozó szabályokat, s utánajártunk annak is, mitől lehet jobb évünk jövőre.

Barta Katalin

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Megyénk nagyobb városaiban a kisállattartók legnagyobb örömére elmarad az éjféli tűzijáték, az emberek többsége pedig kisebb baráti közösségekben, vagy családi körben tölti az év utolsó napjait. 

A visszafogottság oka főként a szűnni nem akaró járvány okozta bizonytalanság. 

Az ötvenes éveiben járó Anna azt mondja, idén az volt a karácsonyi kívánság, egyben ajándék a nagy családban, hogy december 24-én mindenki a saját otthonában ünnepelhessen. A két ünnep között pedig pár napot egy szállodában tölthessenek, ahol különösebb készülődés nélkül együtt lehet mindenki. – Minden családtag rendelkezik védettségi kártyával, így az év végi ünnepeket, viszonylag biztonságos körülmények között tudjuk együtt tölteni – mondja. 

Ezt nem mindenki engedheti meg magának, így a legtöbb családban beszerzik az ilyenkor hagyományos, jövőre bőséget ígérő ételeket. Ahol gyermek van, vagy fiatalok jönnek össze, ott partikellékeket is vásárolnak, amelyekből szintén széles a választék, az utcai árusoknál, s az üzletekben egyaránt. 

A megyeszékhelyen idén pár hete a lakosságot is megkérdezték, szeretnének-e tűzijátékkal búcsúzni az évtől. 

szavazás eredményeként elmarad a durrogtatás, helyette az új évet koncerttel és lézershow-val ünnepelhetik meg a Dobó téren a városlakók. Az esti órákban kezdődő programokon védettségi kártyával lehet részt venni. 

Szilveszter előtti bolti mustránkon az ilyenkor legkelendőbb portékákat szemléztük. A pezsgőfélék már halomban állnak. Találtunk akciós pezsgőt csupán 700 forintért, a legkedveltebb hazai márkák palackja 1000–1400 forintért kapható. Kölyökpezsgőt már 400 forintért is láttunk, s széles a kínálat a habzóborokból is, amelyek üvegenként 6–700 forintért megvehetők. 

Az ünnep előtt a jobb minőséget is megfizetjük a húskészítményekből

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az ilyenkor szokásos élelmiszerekből – virsli, malac, lencse – is bőséges a kínálat. Ezek vásárlásakor mindenképp tanácsos nemcsak az árat, hanem az összetevőket feltüntető címkéket is alaposan megvizsgálni. Az idei évzáró fogyasztóvédelmi vizsgálat a virslikre fókuszált. Megállapították, hogy az üzletekben kapható kétféle húskészítmény – a magas zsírtartalma miatt – nem nevezhető virslinek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vizsgálata szerint 2021-ben húszból öt virslinél tapasztaltak valamilyen jelölési hibát. A kifogásolt virslik gyártóival szemben megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt fogyasztóvédelmi hatósági eljárás indult. 

Az egyik legnagyobb áruházlánc egri üzletében több mint huszonötféle, előre csomagolt virslit számoltunk meg. Az olcsóbb kilóját már 700–800 forint körüli áron is megvehetjük, de a legkedveltebb prémiumtermékek az ünnep előtti napokon 1000–2000 forint között emelhetők le a pultról kilónként. A hazai fogyasztók az ömlesztett, kilós virslik közül a juhbeles és a frankfurti virsliket részesítik előnyben, míg az előre csomagolt termékek közül a nagy, egy kilogrammos kiszerelésű műbeles és bécsi virsli számít a legnépszerűbbnek. 

Örök újévi favorit a sült malac

Újév napján ne egyél csirkét! A régiek úgy tartották, hogy ha ezen a napon baromfit fogyasztunk, az egész évre elkaparja a szerencsét, a hal pedig elúszik vele. A pulyka haragot is hoz a házhoz. Az újév a magyaros konyha szerelmeseinek kedvez, hiszen a malac hozza a szerencsét, mivel előtúrja. 

Ha nem akarunk jövőre sokat nélkülözni, akkor az év fordulóján tálaljunk sült malacot. Ám egy tányér lencse- vagy bableves is megteszi, ebből a két növényből készült étek ugyanis gazdagságot ígér. Mivel idén sok család kénytelen volt szorosabbra idén húzni a nadrágszíjat, nem árt jó előre felkészülni az elkövetkező év viszontagságaira. 

A babona szerint az év utolsó és a következő esztendő első napján lencsét kell fogyasztani a bőség reményében. 

A grillázst ezer darabra törik szét ilyenkor

Karácsony után már kevésbé kívánjuk az édességet, a sós ízeket helyezzük előtérbe. 

– Kedveltek a sajtos és tepertős minipogácsák, ezek fagyasztva is kaphatók. Népszerűek a szendvicsek, melyek magvaskenyér-alapra készítünk, és különböző feltétekkel lehet választani, például tonhalkrémes vagy lazacos verzióban – mondta Haron Ildikó, a Rádi Pékség általános igazgatója. A vevők egyre egészségtudatosabbak, s karácsony után az egészségesebb nassolnivalók népszerűbbek. Sokan választják a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag joghurtos tönkölyveknit szendvicsalapnak, vagy a Rádi mesterpékje által készített vadkovászos rozskenyeret, ezt a cukorbetegek is fogyaszthatják. A kalácsból készült mosolygós malacfej is kedvelt csemege. Az ünnepi asztal díszeként szolgálhat. 

Marján Tünde, a Marján Cukrászda társtulajdonosa elmondta, náluk a legtöbben a szerencsehozó grillázsból készült malacra esküsznek. Ezt éjfélkor apró darabokra törik, utána fogyasztják. Úgy tartja a babona, minél több darabra sikerül törni a grillázst, annál nagyobb szerencsét hoz. Sokan vásárolnak sajtos rolót, és a pogácsák is nagy népszerűségnek örvendenek. 

A Sárvári Cukrászda ügyvezetője, Detkovics Edit is megerősítette, ilyenkor népszerűek a mini vajas és a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel készült pogácsák, és a sós teasütemények is. Kínálatukban megjelenik a lóhere forma is. 

Farkas Bernadettet és Farkas Tibort, a káli Rózsa Presszó tulajdonosait kérdeztük, mennyire veszik figyelembe az emberek a babonákat az ételrendeléseikben. Elmondták, vidéken tartják a hagyományokat, így náluk nagy népszerűségnek örvend a lencsefőzelék malacsülttel. A kétszemélyes csülöktál mellett a sertésbőségtál is közkedvelt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában