Vízművek

2021.12.07. 13:55

Sokan élnek vissza a szennyvízhálózattal Heves megyében

A közelmúltban a Heves Megyei Vízmű Zrt. gyöngyösi munkatársai helyszíni vizsgálatokat végeztek Vámosgyörkön, a József Attila utcában. Az ellenőrzések célja a szennyvízhálózatra illegálisan rákötött esőcsatornák felderítése volt.

Szabó István

A vízműves szakember szerint ahol a magas talajvízszint miatt a pincében víz jelenik meg, ott gyakran átszivattyúzzák a legközelebbi aknafedlapon át a szennyvízcsatornába, vagy az ingatlanon található szennyvízelvezető tisztító idomba. A gyöngyösi üzemegység-vezető szerint ezt nagyon nehéz tetten érni, aki tilosban jár, nyilván nem fényes nappal teszi azt. Kicsi a valószínűsége, hogy belefut egy ellenőrzésbe. Ugyanakkor vannak, akik nem szándékosan, de terhelik a rendszert. Előfordulhatnak évtizedekkel ezelőtti bekötések, és az azóta ott élő második generáció, esetleg az új tulajdonos nem is tud róla.

A büntetés már nem marad el

Szabó Tamás, a Heves Megyei Vízmű Zrt. üzemviteli osztályvezetője elmondta, hogy a vízmű eszközfelszereltsége ma már hatékony és szigorú ellenőrzést tesz lehetővé. Mint mondta, a víziközműtörvény, illetve annak végrehajtási rendelete alapján visszamenőleg is szankcionálhatják a szabálytalankodókat. Ez azt jelenti, hogy a jogellenesség bebizonyosodása esetén a fogyasztóval a meghatározott szorzókkal számított csapadékvíz díja utólagosan kifizettethető. A lakos ezt a többletterhelést ugyanis nem fizeti meg, csak a fogyasztott ivóvíz alapján történik a számlázás. Az osztályvezető hozzátette, a vízmű a teljes bejövő vízmennyiséget kezeli, annak pedig adóvonzata is van. Szabó Tamás szerint fogyasztófüggő, ki hogyan tartja magát az előírásokhoz, ez településenként, régiónként is eléggé eltérő.

Címkék#vízművek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában