A virtuális ajtókat szélesre tárták

2022.01.03. 07:00

Nem kis eredményeket ért el az egri könyvtár igazgatója és csapata

Újabb öt évre választották meg idén a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár élére Tőzsér Istvánné Géczi Andreát, aki már tizenöt éve vezeti az intézményt. Ez idő alatt rengeteg változáson ment át a könyvtár. Megújult az épület, az intézmény számos díjjal gazdagodott, melyek az ott dolgozóknak és az őket összefogó igazgatónak köszönhetőek.

Gidai Zsanett

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea szeret előre tervezni

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

– Tizenöt év hosszú idő, a könyvtár több változást is megélt. Ön mire a legbüszkébb az elmúlt időszakból? 
– Számtalan díjat és elismerést kaptunk, a legbüszkébb mégis arra vagyok, hogy egy olyan innovatív, kreatív könyvtáros csapatot sikerült építeni, amellyel együtt dolgozhatok, és velük nagyon sok újdonságot tudtunk bevezetni, és hogy közösen sikerült átvezetni a hagyományos papíralapú könyvtárból az intézményt egyfajta digitális világba, egy modern könyvtár felé, megtartva a múlt értékeit. Szerintem ez a legfontosabb, amit a másfél évtized alatt sikerült elérni. 
 

– Mi motiválja? Milyen tervei, elképzelései vannak a szakmai munkában? 
– Tervek mindig akadnak, célok nélkül egy vezető sem lehet. Mindig többféle célt kell kitűzni. Kérdés, hogy mi az, amit szeretnék holnap megcsinálni, mit egy év múlva, s mi az, amit öt esztendő múlva. Nagyon nagy feladat volt, hogy a nagypréposti palota felújítása alatt egy új helyszínen, de ugyanolyan minőségű szolgáltatást nyújtsunk. Hogy ne mondják azt a szolgáltatásaink használói, a könyvtár olvasói, hogy visszalépés történt, továbbá a visszaköltözés se okozzon csalódást senkinek. A teljesen megújult nagypréposti palota olyan egységes olvasói térré vált, melyben nincsenek olyan raktári, irodai funkcióknak teret adó szolgáltatási helyek, amik eddig voltak, hanem mindent a szomszédos épületbe költöztettünk. Így a könyvtár épülete teljes egészében bejárhatóvá és megcsodálhatóvá vált. Mindenhová próbáltunk olyan újdonságokat tenni, amik a digitális világ felé hajtanak bennünket. Nagyon sok könyvünk van, egy megújult és kibővült állománnyal rendelkezünk. Azt látom, hogy a későbbiekben úgy kell megerősödnünk, azokat a szolgáltatásokat kell most már az új környezetben egyre jobban népszerűsíteni, melyek miatt mindenki szeret majd könyvtárba járni. 
 

– Akadnak, akik az események miatt járnak el a bibliotékába... 
– Kiemelten fontosnak tartjuk – és a nagyon gazdag gyűjteménykínálat mellett is szeretnénk tovább vinni –, hogy olyan kulturális programok legyenek, amik mindenkinek szólnak. Amellett, hogy író-olvasó találkozók vannak, nagyon fontos szerepe a munkának, hogy kicsit különlegesebb eseményeket is szervezzünk, amik mind az olvasással, mind önismerettel kapcsolatosak. 
 

– Élénk a kapcsolatuk a környező falvakban élő olvasókkal is. 
– Megújultak az elmúlt évek során a kistelepülési könyvtáraink. Az is látszik, hogy a könyvtárbuszos szolgáltatás is egy olyan különlegesség, amit szeretnek az emberek. Úgy gondolom, a cél a könyvtár minden feladatának teljesítése Egerben és a megye minden településén is. 
 

– A koronavírus-járvány hatására egy időre be kellett ­zárni az intézmény kapuit. Hogyan élték meg ezt az időszakot, hogy nem voltak látogatók, nem voltak programok? 
– Úgy gondolom, minden intézmény, szervezet és vezető számára nagy kihívás volt. Mi digitális kapcsolattartásra tértünk át. Azon túl, hogy nagyon sajnáltuk, hogy nem lehettünk nyitva, volt egy pozitívuma is a pandémiás időszaknak, ugyanis elkészült a Summajatirom.hu honlap. Ezen több mint tízezer digitális dokumentum elérhető, képeslapok, cikkek és mindenféle helyismereti tartalmak. Amire nagyon büszke vagyok, hogy végeztünk a kollégák körében egy felmérést. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan élték meg ezt az időszakot, és a könyvtár mint munkahely hogyan segítette ezt a nehéz periódust. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk, hiszen a bezártság ellenére is hasznosan tudtunk dolgozni. Ez az időszak úgy telt számunkra, hogy a könyvtár ajtajai fizikailag zárva voltak, a virtuális ajtókat azonban szélesre tártuk. 
 

– A rengeteg munka mellett hogyan tud kikapcsolódni? 
– Most születtek az iker unokáink, amennyi időt csak tudunk, velük töltünk. Igyekszem feltöltődni kulturális élményekkel. Nagyon-nagy szerelem számunkra az operalátogatás, jelenleg a szabad bérletezés miatt extrém sok előadást tudunk megnézni. Nyáron pedig nagyokat szoktunk kerékpározni. 
 

Névjegy 
 

Tőzsér Istvánné Géczi Andrea 
Születési hely és idő: Eger, 1965. február 12. 
Családi állapot: házas 
Gyermekei: egy lánya és egy fia van (Orsolya közgazdász, Csaba kertészmérnök, növényorvos) 
Végzettség: Ho Shi Minh Tanárképző Főiskola magyar–ének-zene szakos tanár; ­Eszterházy Károly Főiskola könyvtáros-informatikus; Szegedi Tudományegyetem, informatikus-könyvtáros; Edutus Főiskola, kulturális menedzser 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában