Évforduló

2022.02.27. 16:06

Hatvanéves lett a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes

A népzene és a néptánc az elmúlt hat évtized alatt nemcsak a Vidróczki Néptáncegyüttes tagjait, de a nézőközönséget is hagyományszeretetre tanította.Túlzás nélkül kijelenthető, hogy ők honosították meg Gyöngyösön a néptánc ma élő kultúráját.

Szabó István

A Vidróczki fellépése a tavalyi GYÖNGYike Folklórfesztiválon.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A hatvanadik születésnapját ünneplő együttes fennállása óta megszámlálhatatlan hazai és külföldi díjat nyert. Tagjai rendszeres szereplői és versenyzői az országos fesztiváloknak, szakmai rendezvényeknek. Európa valamennyi országában megfordultak már, s a kontinensen kívül is méltóképpen képviselik Gyöngyöst. 

 

Büszkék a várostól kapott Pro Civitate címre, a Heves Megyéért kitüntetésre. Az együttes kétszeres Heves megyei Prima díjas, emellett a Heves megyei Prima Közönségdíjat és a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat is kiérdemelték. 

 

A Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál társrendezőinek számítanak, de az esemény szellemisége és alapprogramja a Vidróczkié, s a lebonyolítás az ő feladatuk. A fesztivál két és fél évtizedes története alatt Gyöngyösre hozták a világ legszebb néptáncait, 21 ország 65 együttesét láthatták a nézők a Mátraalján. Vidróczkisnak lenni életforma, mondta el lapunknak Ombódi András művészeti vezető. 

 

Náluk a mindennapok részei a gyűjtőutak, új táncok, próbák, táncházak, koreográfiák, a fellépések izgatott pillanatai, a minősítések, a versenyek, a külföldi utak, a sok-sok munka, elfoglaltság és öröm. 

 

– A mindennapi működésünket a Vidróczki Alapítvány biztosítja, amelynek fenntartója Gyöngyös városa. Mégis úgy érzem, eddig anyagilag nem becsültek meg kellően bennünket. A szakmánkban az élvonalban vagyunk, olyan együttesekkel vesszük fel a versenyt egy-egy fesztiválon, bemutatón, amelyek a mi lehetőségeink sokszorosából gazdálkodhatnak. Megkaptuk már Gyöngyös legmagasabb kitüntetését, minden városi rendezvényen ott vagyunk, ehhez képest még mindig elég szerény anyagi támogatásban részesülünk. Szerencsére leleményesek vagyunk, és más forrásokból is kerítünk annyi pénzt, hogy működhessünk. Bízom abban, hogy az idei költségvetés tárgyalásakor bőkezűbb lesz a grémium – fogalmazott Ombódi András. 

 

A művészeti vezető arról is beszélt, hogy a járvány megpróbáltatásai közepette a jubileumi év azért is nehezen indult, mert a művelődési központot felújítják. Emiatt a januári, februári programjaik szinte mind elmaradtak, a helyi Start Műhelyben rendezett táncházukra azonban várakozáson felüli tömeg volt kíváncsi. 

 

– Legközelebb húsvét előtt lépünk fel a virágvasárnapi körtánccal. Négy éve próbáljuk méltóan megrendezni, de pénz hiányában eddig szerényre sikeredett. Ezt a körtáncot a virágvasárnapi mise előtt vagy után, a helyi hagyományoknak megfelelően járják a templom előtt. Egész napos programot tervezünk erre az alkalomra. A körtánc délelőtt lesz a ferences templom előtt, erre két másik együttest is meghívtunk. Utána a szentmise következik, és egyeztetünk a ferencesekkel egy folkmise lehetőségéről. Délután pedig a vendégelőadókkal a művelődési központban ingyenes néptáncműsort szeretnénk bemutatni. Jó lenne ezt a napot rendszeressé tenni, ugyanis hiánypótló program, mivel ebben az időszakban semmilyen városi rendezvény nincs – emelte ki Ombódi András. 

 

A tervek szerint augusztus első hetében lesz a Gyöngy Fesztivál. A művészeti vezető azonban rámutatott, hogy a szállás és az étkezés költségei mára drasztikusan megemelkedtek. A fesztivál teljes költségvetésének több mint a felét elviszi ez a két tétel, és emellett még ott van a színpad, a marketing, a kísérőrendezvények, kiállítások, gyermekprogramok finanszírozásának kérdése. 

Ombódi András bízik benne, hogy a városi költségvetés a szükséges összeget biztosítja rá, ellenkező esetben ugyanis kicsi annak a valószínűsége, hogy lesz idén fesztivál. 

 

– A Vidróczki sosem az éppen adott évre tervez, ezért nehéz úgy működnünk, hogy a költségvetés februárban születik meg – húzta alá. 

 

– Mindig két-három évre előre tudjuk, hogy milyen országos rendezvényeken, fesztiválokon lépünk fel, és milyen műsorral készülünk azokra, s eszerint tárgyalunk a koreográfusokkal. Csak előretervezéssel dolgozhatunk, mert a gyerekcsoportjainkat hosszabb távú célok kitűzésével lehet nevelni. Szerencsére bőven van utánpótlásunk, a gyermekektől a felnőttekig. Négy korcsoportban, közel száz táncosunk van. Azt szoktuk mondani, hogy Gyöngyösön kétféle család létezik, az egyikben már volt vidróczkis, a másikban pedig lesz – bizakodott a jövőben Ombódi András. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában