Átadó

2022.03.23. 18:04

Gyógy- és natúrkozmetikai termékeket előállító üzemet adtak át Pétervásárán

Az Axis Bentonit Kft. az egyik legsikeresebben működő középvállalkozás nemcsak megyénkben, hanem hazánkban is. Szerdán a pétervásárai fióktelepükön uniós pályázatból épített gyógy- és natúrkozmetikai termékeket előállító üzemet adtak át.

B. K.

Fotó: Daniel Beran

A cég 2006 óta foglalkozik bentonitfeldolgozással, fejlődésük azóta folyamatos. Megtudtuk, a tervezés során a legkorszerűbb elvárásokat vették figyelembe. A tavaly decemberben próbaüzemmel indult új üzem a krémgyártó-kapacitást közel tízszeresére, évi öt–hatszáz tonnára növeli, s ez komoly előrelépés a cég életében, derült ki a tegnapi átadón. 

 


Az ünnepélyes átadáson Horváth László, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, különlegesen szép és sikeres családi vállalkozás működése egyik fontos állomásának tanúi lehetünk. 

 


A cég innovatív tevékenységének legújabb eredménye az új fejlesztésű termékeik gyártása, amely korszerű gépek beszerzésével, az infrastruktúra megfelelő bővítésével valósulhatott meg. Ebben segített az a közel másfél milliárd forintos támogatás – ezen belül a legutóbbi, 234 millió forint értékű sikeres uniós pályázat –, amellyel az elmúlt években gyarapodott a cég. 

 


Az elmúlt három évben jelentős minőségi ugrás következett be termékeik választékában. Már korábban ismert volt a bentonit alapanyag gyógyhatása, ennek engedélyeztetési eljárása 2019 júliusában fejeződött be. Magyarország eddigi öt gyógyiszapja után hatodikként a társaság is megkapta termékének a gyógyiszap minősítést. Ennek felhasználásával olyan natúrkozmetikai és gyógyhatású állatápoló szereket fejlesztettek ki, melyek világpiaci szinten egyedülállónak tekinthetők. 

 


A hagyományos krémjellegű termékeik hozzáadott értéke jelenleg százszorosan, a megnövelt hatékonyságú, belsőleges használatra is alkalmas étrend-kiegészítő termékeik pedig több mint ötszázszor magasabb hozzáadott értéket jelentenek az alapanyag önköltségi árához viszonyítva. Nemcsak a cég, hanem a Semmelweis Egyetem is nagy lehetőségeket lát a fejlesztésekben. Szántó László, az Axis Bentonit vezetője úgy fogalmazott: – Fő profilunk egy ritka agyagásvány, a bentonit bányászata és feldolgozása. Saját bányával rendelkezünk, jelentős mennyiségű ásványkinccsel. Alaptermékünk a kisállatalom, gyakorlatilag Magyarország minden jelentősebb üzlethálózatában jelen van. Piacaink stabilak, bár a vírusjárvány nekünk is okozott működési problémákat, bevételkiesést. A kisállatalom-piacon megkerülhetetlen a jelenlétünk – mondta. 

 


Új fejlesztésű termékeik, a natúr kozmetikai termékcsalád tagjai a piaci bevezetés szakaszában vannak, de értékesítésük ígéretesnek mutatkozik belföldön és külföldön egyaránt. Az agyagásvány feldolgozásában is alkalmazzák a high-tech-eljárásokat, lényegesen javítva ezzel alapanyaguk tulajdonságait. 

 


Az eseményen elhangzott az is, hogy a munkahelyek megtartásán túl új álláshelyeket is teremtettek. Mára hatvanhétre bővült az alkalmazottak létszáma. Ez harminc új munkahelyet jelent a térségben. Mindezek az eredmények annak is köszönhetők, hogy részesültek a kormány gazdaság-újraindítási akciótervében meghirdetett forrásokból is, uniós pályázatok révén. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában