Diákolimpia

2022.04.12. 09:49

Az USA Lett a legeredményesebb, Magyarország az összesített 8 és európai 5. helyen végzett az EGMO-n

Az Európai Leány Matematikai Diákolimpiák történetében első alkalommal Magyarország szervezte meg a nagyszabású nemzetközi versenyt, melynek Eger ad otthont. A magyar lányok 57 ország között a 8., az európai nemzetek sorában az 5. helyen zártak. A legeredményesebb csapat az USA lett, itt akadt egy versenyző, aki minden feladatot hibátlanul megoldott.

HEOL

Ezen a versenyen már a részvétel is komoly teljesítmény

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Az EGMO 2022-es rendezvényén a helyszínen mintegy 160 tehetséges matematikus mérte össze tudását 37 nemzet képviseletében - közölte portálunkkal Zentai László, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kommunikációs referense. A Matematikai Diákolimpiához 17 ország képviselői csatlakoztak online módon, így összesen 222 versenyző mérte össze tudását. A két versenynap (április 8-9.) során a fiatal matematikus lányoknak 3-3 feladatot kellett megoldaniuk, ehhez mindkét napon 4,5 óra állt rendelkezésükre. Az elért pontszámok alapján a szakmai zsűri 23 aranyérmet, 32 ezüst- és 62 bronzérmet osztott ki, valamint 47 résztvevőt kitüntető dicséretben részesített. A 123 európai versenyző hivatalos versengésében 10 arany, 22 ezüst, 33 bronzérem és 27 dicséret talált gazdára. A teljes eredménylista többféle kimutatás szerint csoportosítva megtalálható az EGMO honlapján. 

A nemzetek versenyében a legeredményesebb az Amerikai Egyesült Államok csapata lett, legjobbjuk, Jessica Wan valamennyi feladatot hibátlanul megoldotta. Magyarország 57 ország közül összesítésben a 8. helyen zárt (az európaiak között 5. helyen). A magyar 8 fős A és B csapat éremtermése: 1 arany, 3 ezüst, 3 bronzérem.

Az országok sorrendje (zárójelben az eredeti, európai verseny végeredménye):

Sorrend

Ország

Pontszám

Arany

Ezüst

Bronz

1.USA

140

2. Peru

130 

3

1

0

3.Ausztrália

126

4

0

0

4. (1.)Románia

122

1

3

0

5. (2.)Bulgária

102

1

2

1

5. (2.)Törökország

102

1

2

1

7. (4.)Ukrajna

100

1

2

1

8. (5.)Magyarország A-csapat

96

1

1

2

9.Izrael

91

1

0

3

10. (6.)Németország

90

1

1

2

Fülöp Csilla a magyar csapatból aranyérmes lett, a hivatalos európai versenyzők között összesítésben az egyéni osztott 3-4. legjobb eredményt érte el.

A 2022. április 6-12. között rendezett esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Bolyai János Matematikai Társulat és A Gondolkodás Öröme Alapítvány szervezésében valósult meg, Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnökségével. A 2022-es magyarországi EGMO platina fokozatú támogatója a Jane Street tőzsdecég és a Morgan Stanley, arany fokozatú támogatója a Citibank és az MSCI volt.

A verseny hátteréről:

A Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (International Mathematical Olympiad, IMO) több, mint fél évszázados hagyománnyal bír, az első ilyen versenyt 1959-ben rendezték. Akkor Magyarország csapata a 7 indulóból a második lett, míg tavaly 107-ből a harminckettedik. A kifejezetten lányoknak szóló versenyt, az Európai Leány Matematikai Diákolimpiát (European Girls’ Mathematical Olympiad, EGMO) 2012-ben rendezték meg először Cambridge-ben. Már ide eljutni önmagában is óriási eredmény: az adott évben csak a válogatókon országukban legkiválóbban teljesítő 4 diák vehet részt a nemzetközi versenyen, ami egy életre szóló közösségi és versenyzési élményt nyújt számukra. A lányoknak létrehozott matematikaverseny egy plusz gyakorlási és megmérettetési lehetőséget nyújt minden résztvevőnek. De a verseny sokkal több, mint a versenydolgozatok megírása: a fiatalok számára egy nemzetközi fesztiválra hasonlít, ahol  megtapasztalhatják, hogy sok-sok velük egykorú lány osztja szenvedélyüket, a matematikai problémamegoldást. Ez bátorítólag hat sokaknak, akik olyan közegben nőnek fel, ahol inkább megítélés éri azokat a lányokat, akik felvállalják matematikai vagy tudományos irányú érdeklődésüket. További pozitív hatást hordoz a versenyre való felkészülés útja is mentorokkal és tanárokkal, ami sokszor nagyobb jelentőségű, mint a verseny maga.

Nagyon fontos, hogy itt egymással találkozhatnak matematikát szerető és abban kiemelkedően tehetséges lányok – mind a saját országukon belül, mind nemzetközi szinten. A leány matematikaversenyen való részvétel nagy lökést adhat egy kritikus pillanatban, 16–18 éves korban a tehetséges lányoknak, hogy ők is STEM (science, technology, engineering, and mathematics) pályán induljanak el az egyetemen, vagy esetleg később kutatókká váljanak. Magyarország a kezdetektől részese az eseménynek, amely nevével ellentétben már nem kizárólag Európából fogad versenyzőket.

Idén először hazánk, egész pontosan Eger adott otthont a megmérettetésnek.

A kísérőkkel és önkéntes segítőkkel együtt mintegy félezer embert mozgatott meg a rendezvény a hevesi megyeszékhelyen. Az EGMO egyik jellegzetessége, hogy a szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a versenyen kívüli programokra, arra, hogy a lányok jól érezzék magukat e hét nap során. Idén – az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemmel együttműködésben - Eger városa, Szilvásvárad és Budapest kínált különleges időtöltést a világ legjobb matekos lányainak, akikre egyebek mellett játékos városnéző  matekverseny és táncház is várt, de természetesen felfedezhették az 1552-es ostrom színhelyét, az egri várat, illetve az egyetemi ház, a Líceum épületében található csillagvizsgálót is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában