Bíróság

2022.04.11. 15:06

Összbírói értekezletet tartottak az Egri Törvényszéken

Az Egri Törvényszéken 2021-ben 7,5%-kal nőtt az érkezett új ügyek száma, csökkent az ügyhátralék.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az Egri Törvényszék 2022. április 11-én tartotta meg összbírói értekezletét, tájékoztatta portálunkat 

. A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény rendelkezése alapján a törvényszék elnöke évente egyszer tájékoztatja az Országos Bírósági Hivatal elnökét és a bírákat a bíróság előző évi működéséről, ügyforgalmi és gazdálkodási helyzetéről.
 
Az összbírói értekezleten részt vett dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Karsainé dr. Szilágyi Andrea, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke, dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia, a Miskolci Törvényszék elnöke, dr. Vadász Mihály, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, dr. Hilbert Edit és dr. Csontos Katalin, az Országos Bírói Tanács tagjai, az OBH Elnöki Kabinet képviseletében pedig dr. Péter-Sztankó Ágnes főosztályvezető-helyettes.

Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke elmondta, hogy 2020-ban az ügyérkezés országosan csökkent, ezen év érkezési adataihoz képest az Egri Törvényszéken 2021-ben 7,5%-kal nőtt az érkezett új ügyek száma, amely az országos átlag kétszerese. 2021-ben a befejezett ügyek száma 10%-kal haladta meg a 2020-as számot, ezáltal csökkent az ügyhátralék. Kiemelten fontos a cél a két éven túli ügyek arányának csökkentése. 2021-ben az Egri Törvényszéken – az országos átlaggal megegyező mértékben – 33%-kal csökkent a két éven túli ügyek aránya. Elmondta azt is, hogy az Egri Törvényszék illetékességi területén 2021-ben összesen 158 millió forint értékben történtek korszerűsítések, amely összeget a munkakörülmények javítására, informatikai fejlesztésekre, épületberuházásokra fordítottak. A járványhelyzet előtérbe helyezte a digitális megoldások alkalmazását, a távmeghallgatások, távtárgyalások nagyban segítették az ítélkező munka folyamatosságának fenntartását.

Dr. Sallai Tamás, a törvényszék elnöke többek között beszámolt az ügyforgalmi adatokról, ezen belül arról, hogy Heves Megyében a járásbíróságokra érkezett összes ügy száma az előző évhez képest nőtt, ezzel együtt a befejezések száma szintén emelkedett. A döntések megalapozottsága kapcsán elmondta, hogy másodfokon a helybenhagyási arány mindkét ügyszakban – civilisztika és büntető – szinte megegyezik a korábbi évek adatival. A hosszú pertartamú ügyek számának csökkentése és az időszerűség javítása érdekében a törvényszéken számos igazgatási intézkedést tett a törvényszék.
Beszámolt arról, hogy az Egri Törvényszéken az engedélyezett bírói álláshelyek száma 71 fő, ebből ténylegesen 66 bírói állás volt betöltve 2021. december 31-én. Az engedélyezett igazságügyi alkalmazotti létszám 212 fő, a tényleges igazságügyi alkalmazotti létszám 2021. december 31-én 209 fő volt.
A pandémia hatással volt a törvényszék életére is, a munkaértekezletek többsége, és valamennyi vezetői értekezlet online zajlott, a képzések a digitális térben történtek, bevett gyakorlattá vált büntető ügyekben a távmeghallgatás, a polgári ügyekben a kép és hang továbbításával történő tárgyalás.
2021-ben több beruházás és tárgyi eszközbeszerzés történt. Ilyen volt többek között az Egri Járásbíróságon a lift átépítése, felújítása és bútorzat beszerzése, klímarendszer kiépítése a Hatvani Járásbíróságon, világítás rekonstrukció az Egri, a Hatvani és a Hevesi Járásbíróságon, kazánbeszerzés a Füzesabonyi és a Hatvani Járásbíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában