Iskoláztatás

2022.05.28. 15:20

Alig csökkent a Heves megyei leendő elsősök száma

Lezárult a szeptemberben kezdődő tanévre vonatkozó általános iskolai jelentkezések határideje. Április 22-ig lehetett beíratni a tanköteles korba lépő gyerekeket a körzetükhöz tartozó vagy a szabadon választott iskolákba. Utánajártunk, megyénkben milyen eredményekkel zárult a jelentkezés, s hogy mi alapján választanak a leendő elsősök szülei.

Fekete-Vadászi Erika

Nemsokára újra az iskolapadban ülnek a gyerekek/Archív fotó

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A tankerületi központunk által fenntartott intézményekbe a 2022–2023 tanévre 946 első osztályos tanulót írattak be, amely az elmúlt évekhez képest minimális csökkenést jelent – tájékoztatta lapunkat Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója. – Minden tanévben változó, hogy melyik intézményt részesítik előnyben a szülők, de az elmondható, hogy továbbra is népszerű a két tanítási nyelvű képzési forma az Egri Balassi Bálint Általános Iskolához tartozó Tinódi Sebestyén magyar–angol két tanítási nyelvű tagiskolában. Továbbá kiemelten kedvelt a Jenaplan pedagógiai módszer, amelyet a Kemény Ferenc nevét viselő egri intézményben, a Hevesi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, valamint annak Hevesi József tagiskolájában alkalmaznak – jegyezte meg Ballagó Zoltán. 

Vonzók azok az iskolák, ahol a tárgyakból emelt óraszámú oktatás van

Kókainé Burján Ágnes, a Hatvani Tankerületi Központ köznevelési főosztályának szakmai igazgatóhelyettese portálunknak elmondta, 38 általános iskola tartozik a tanke­rületükhöz. Ezekbe idén 975 leendő első osztályos tanulót vettek fel. Ez a szám nem sokban különbözik a tavalyitól, akkor ugyanis 997 gyermek nyert felvételt. 

– A tankerületi központ tapasztalatai alapján az iskolaválasztás során a szülők számára azok az intézmények a vonzók, ahol különböző tantárgyakból, így például matematikából, valamelyik idegen nyelvből, ének-zenéből vagy akár testnevelésből emelt óraszámú, illetve magas szintű oktatás is folyik – jegyezte meg Kókainé Burján Ágnes. 

A tiszanánai Szabóné Kovács Tímea lapunknak elmondta, lányuk szeptemberben a helyi iskolában fogja megkezdeni diákéveit. 
– Azért döntöttünk így, mert szerintünk kicsi még ahhoz, hogy mindennap utazzon egy távolabbi intézménybe. Ráadásul, ha esetleg hirtelen megbetegszik és érte kell menni, vagy szülői értekezletet tartanak, akkor sem kell messzire mennünk. Az is segítette a döntésünket, amikor választottunk, hogy a leendő osztályfőnökükről nagyon sok jót hallottam. Mindenki dicséri és örülnek a szülők, hogy őt kapják a kis elsősök – mondta Szabóné Kovács Tímea. 

Megjegyezte, lehet, a negyedik osztály után majd nyolcosztályos gimnáziumba fogják átíratni lányukat. Egyelőre szeretnék megtudni, mely tantárgyakat kedveli legjobban a gyermek, s annak alapján választanak majd esetleg valamilyen tagozatos iskolát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában