Intézkedések

2022.05.31. 07:00

Heves megyét sem kímélik a viharkárok, így lehet védekezni

Se szeri, se száma azoknak a híreknek, amelyekben természeti katasztrófákról, súlyos károkról számolnak be. A nyár beköszöntével nem árt felkészülni a viharosabb időjárásra. Sokat tehetünk biztonságunk érdekében.

Barta Katalin

Az egyre gyakrabban ismétlődő viharok megyénkben is rengeteg kárt okoztak

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt napokban egymást érték a sokkoló hírek természeti csapásokról. Megyénkben is volt ok a riadalomra az elmúlt években. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás következtében számos települést sújtottak villámárvizek. Az észak-hevesi térség sok településén – Sirokban, Bükkszéken, Bodonyban, Mátraballán, Egercsehiben – is megküzdöttek ilyen jelenséggel. Mára a legtöbb helyen megerősítették a védműveket, sok helyen oldották meg a komplex csapadékvíz-elvezetést, kormányzati segítséggel, vis major támogatással. Bodonyban jelenleg is zajlik a Virág utcában az egyik leomlott partfal megerősítése, Sirokban az elmúlt két évben erősítették meg a veszélyesebb településrészeket. 

Gyors az online kárbejelentő - Amennyiben minden elővigyázatosságunk ellenére mégis viharkár érne bennünket, használjuk az online kárbejelentő és kárrendezési megoldásokat, javasolják a társaságok. Az elmúlt években magam is többször megtapasztaltam, hogy ez a legpraktikusabb, legrugalmasabb megoldás. A keletkezett kárról azonnal készíthető néhány friss fotó a mobiltelefonokkal, amelyeket be lehet csatolni a kárbejelentő laphoz. A biztosító szakemberei gyorsan visszajeleznek, és ha kell, a helyszíni szemlét is egy-két nap alatt megejtik.  Az eset elbírálásához szükséges dokumentumok és fotók birtokában akár órákon belül is tájékoztatnak a kártérítés becsült összegéről. Ha idősebb hozzátartozónkat éri a kár, segítsünk az online rendezésében. 

Korábban a jégkár is drasztikus károkat okozott a mezőgazdaságban, a lakossági, ipari, állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban. Szerencsére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jégkármérséklő rendszerének alkalmazásával 2017 óta, a számítások szerint több tízmilliárd forintos kárt sikerült megelőzni. 

Ez a védekezési forma Európában egyedüliként hazánkban zajlik országos szinten. A védekezési szezon április 15-től szeptember 30-ig tart. Tavaly a 169 napos szezonban országos szinten 92 napon kellett kiadni riasztást az extrém időjárási jelenségek miatt. A korszerű rendszernek köszönhetően jóval kevesebb kár keletkezett, mint azokban az években, amikor még nem működtek ezek a berendezések – nyilatkozta korábban lapunknak Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Szervezetének elnöke. 

Jobb félni, mint megijedni

Kérdés, mit tehetünk saját biztonságunk érdekében, hogy a hasonló természeti csapások által okozott károkat megelőzzük vagy csökkentsük. A jobb félni, mint megijedni alapon a nagyobb hazai biztosító társaságok tanácsaiból szemezgettünk. Otthonunk biztonsága érdekében érdemes néhány tippet megfogadni. 

  • Mielőtt elindulunk otthonról, ellenőrizzük, hogy a nyílászárókat bezártuk-e! Az erkélyen vagy az udvaron ne maradjanak könnyen mozdítható tárgyak, vagy rögzítsük azokat.
  • Ha vihar közeleg, érdemes kihúzni az elektromos készülékek csatlakozóit a konnektorból, hogy elkerüljük a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károkat. Egyre többen használnak túlfeszültségvédő eszközöket is. Ha tehetjük, szerezzük be mi is ezeket.
  • Nem árt rendszeresen ellenőrizni a tető állapotát. Károsodás esetén a sérült szakaszt ideiglenesen fóliázzuk le, amíg nem érkezik szakember a hiba javítására. Ügyeljünk a csatornák, vízelvezetők állapotára, tartsuk őket tisztán, hogy az esővíz zavartalanul el tudjon folyni.
  • Fontos tanács, hogy időnként vizsgáljuk meg a telkünkön levő fák egészségi állapotát és stabilitását. A beteg vagy elöregedett fákat ugyanis egy erősebb szélvihar könnyebben kidöntheti, ez pedig veszélyt jelenthet a közelében álló épületekre és az arra közlekedőkre is.
  • Természetesen érdemes lakásbiztosítást kötnünk, s ha időközben felújítottunk, illetve gyarapítottuk ingó és ingatlan vagyonunkat, akkor ezeket a változásokat hasznos a biztosítási szerződésekben is rögzíteni. 
     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában