Skill Labor

2022.06.14. 16:57

Korszerű eszközökön tanulhatnak a leendő doktorok az egri kórházban (fotók)

A Markhot Ferenc Kórházban kedden, ünnepélyesen adták át az új, korszerű oktatási labort.

M. H.

Az élethű babákon is gyakorolhatnak a tanulók és az egészségügyi szakdolgozók is

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Skill laborok fejlesztését szolgáló projektben az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Debreceni Egyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi partnerségben hozott létre országos hálózatot. Ennek eredményeként a három egyetemi skill központban, s a megyei oktatókórházakban, köztük az egriben lehetővé vált hogy a diagnosztikus, terápiás beavatkozásokat élethű modelleken történő oktatási, valamint egységes képzési programot vezessenek be.

Az egészségügyi fejlesztés egyik fő eleme, hogy tizenhat megyei oktatókórházban, így Egerben is skill laborokat alakítottak ki az intézmények által kijelölt terület felújításával és egységes eszközpark biztosításával. Dr. Maszárovics Zoltán, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet orvosigazgatója keddi köszöntőjében hangsúlyozta, a skill labor átadója történelmi pillanat.

– A kórházunkban az oktatás 250 évvel ezelőtt kezdődött. Az orvoslást, az ápolást, a betegekkel való törődést nem lehet gyakorlati képzés nélkül megtanulni. A labor olyan pluszt ad, mely a XXI. századi orvosláshoz, képzéshez nagyon fontos lépés – részletezte.

Prof. Dr. Németh Norbert, a Debreceni Egyetem gyakorlati központjának vezetője elmondta, az intézményük kiemelt jelentőségű oktatókórháza az egri. Évente hatvan-nyolcvan orvostanhallgató teljesíti itt gyakorlatát, s több külföldi diák is járt már a megyeszékhelyünkön.

– A skill labor fejlesztési pályázat ebben az erős oktatási kapcsolatban is új dimenziókat nyit. Az eszközök a manuális készségektől a nagyon komplex szituációs, szimulációs tanításig megadják a lehetőséget – emelte ki.

Dr. Bráth Endre orvosszakmai szakértő elmondta, ezen ­új oktatókórházi laborok révén tovább akarják javítani az egészségügyi képzés minőségét. Lehetővé válik az orvosok és a szakdolgozók képzésében és továbbképzésében részesülők számára, hogy gyakorolják az invazív és non-­invazív beavatkozásokat, valamint az ápolás-gondozási tevékenységeket. Az egészségügyi oktatótermek módot adnak az elmélet és gyakorlat egységének megvalósítására valamint az olyan beavatkozások begyakorlására is, melyek egyéb körülmények között nem valósíthatóak meg, tekintettel a betegbiztonságra és a jó minőségű szolgáltatás nyújtására.

– Cél a betegbiztonság növelése, ennek érdekében pedig egységesítettük a képzést is a tizenhat helyszínen – tette hozzá a szakértő. A köszöntők sora után az ünnepélyes szalagátvágás következett, majd bemutatták a labor helyiségeit, eszközeit a megjelent vendégeknek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában