Kártérítés

2022.06.18. 16:18

Nyolc év után kártérítést ítéltek a lőrinci azbesztszennyezés miatt elhunytak hozzátartozóinak

A héten nyolcévnyi küzdelem végére tett pontot a bíróság, mely jogerősen kártérítést ítélt meg az egykori eternitgyár azbesztszennyezése miatt időközben elhunyt áldozatok hozzátartozóinak.

K. B. L.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A betegségek és halálesetek ugyanis összefüggésbe hozhatók a Lőrinciben működött volt állami vállalat okozta környezetszennyezéssel. A 2005-ig működő gyár környékén élők indította perek közül most kettő zárult, s eljárásonként negyvenmillió forint megfizetésére kötelezték az államot. 

Dr. Igyártó Gyöngyi ügyvéd az ítélethozatal után lapunknak elmondta, bár az állam jogi képviselője még a Kúriához fordulhat az eljárás semmissé tétele miatt, mint azt már egyszer megtette, azonban most az általa képviselteknek meg kell kapniuk a kártérítést. 
Az elmúlt hetekben egy újabb elsőfokú ítélet is született. S még több peres eljárás áll az első fok előtt. Az ügyvédnő hozzátette, az eljárásokat még a betegséggel érintettek indították, akik közül ma már csak egy van életben, a többiek pereit özvegyeik folytatták. 

Lőrinciben 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket. Egy 2013 végén született háziorvosi jelentés rávilágított, a zagyvaszántói praxisban huszonkét, Lőrinciben hat mezoteliómás, azaz mellhártya-daganatos esetre derült fény hét év alatt. A közegészségügyi hatóságok megállapították, az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg. 

A mostani ítéletben a bíróság jogerősen állapította meg, az egykori eternitgyár tulajdonosa, a Magyar Állam felelősséggel tartozik az azbesztkiporzás okozta környezetszennyezésért, mely főleg a közelben lakóknál okozott egészségkárosodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában