Inváziós fajok

2022.07.24. 12:14

Fotóval segíthetjük felmérni a poloskák elterjedését

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat (ELKH) szakemberei a lakosság segítségével térképezik fel az inváziós fajokat, így egyes poloskák elterjedését is, tudatták honlapjukon.

Fekete-Vadászi Erika

A lakásban sem szívesen találkozunk poloskával

Forrás: Rosta Tibor/MTI

Mint írták, a klímaváltozás mellett a mérsékelt égövi ökoszisztémákat érintő egyik legnagyobb probléma az inváziós rovarfajok megtelepedése és elterjedése. E fajok előre nem megjósolható változásokat indítanak el az őshonos életközösségekben, többen közülük potenciális mezőgazdasági kártevők. Az inváziós rovarok által okozott problémák megelőzésének és kezelésének támogatása érdekében az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete projektet indított e fajok terjedésének, esetleges kártételének folyamatos monitorozására. Ennek részeként a a lakosság közreműködésével mérik fel a zöld vándor – és az ázsiai márványospoloska kiskerti kártételét.

A szakemberek arra kérik az embereket, aki ilyen poloskákat lát, töltse ki az ELKH honlapján található kérdőívet, és aki teheti, készítsen fotót a példányokról, és küldje el a képet az [email protected] címre. A felmérés azt is segíti, hogy specifikus védekezési módokat dolgozhassanak ki. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában