Segítségnyújtás

2022.08.30. 17:15

Az új készülékkel bárhol megtalálható a bajba jutott ember Gyöngyös térségében

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás új szintre lép a gyöngyösi kistérségben.

Sz. Sz. I.

Maka Piroska tájékoztatja a társulás tagjait az új eszközről

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

 A Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása hétfői rendkívüli ülésén határozott a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) jelzőrendszeres házi segítségnyújtása tárgyi feltételeinek fejlesztéséről. Maka Piroska, a KHSZK igazgatója arról beszélt, hogy egy új, GPS-alapú készülék használatára van lehetőségük, s ennek a feltételeit rögzítő szolgáltatási bérleti szerződés aláírására kért felhatalmazást az ülésen. A felhatalmazást meg is kapta, így ez év december elsejétől működik majd ez a rendszer.

– Az új készülék lényegesen többet tud a 2006 óta használtaknál. Bárhol történik a készülék tulajdonosával bármilyen baleset, a budapesti diszpécserközpont révén azonnal segtséget kaphat, a központ értesíti a mentőket.  Jelenleg 54 ember részesül ebben az ellátásban az illetékességi területünkön. A készülékek cseréjén túl a szolgáltatást bővíteni is tudjuk. Ha szociálisan rászorult az illető, akkor a jövedelmének két százalékánál több nem lehet a térítési díj, más esetben a társulási tanács által megállapított intézményi térítési díj lesz érvényes. Utóbbit felülvizsgáljuk a rendszer élesítésekor. Bruttó 2540 forint a készülék darabonkénti bérleti költsége havonta. Ez havi 665 forintos emelkedés a korábbi eszközhöz képest, de az új sokkal több funkciót ellát. Változatlan készülékszám, illetve ár mellett a használat ez év decemberében 35 ezer 910 forint többletkiadást jelent. Ugyanilyen kondíciók mellett az új készülék alkalmazásának éves költsége 430 ezer forint – összegezte Maka Piroska.

Az ülésen módosították a KHSZK Naplemente Gondozási Egység Lokodi úti telephelyének házi segítségnyújtási működési engedélyét. Ezt az indokolta, hogy Gyöngyöstarján község is csatlakozott a szolgáltatáshoz, és szükség volt a házi segítségnyújtással ellátható személyek számát 54 helyett 68-ban rögzíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában