Időjárás

2022.08.21. 07:28

Figyelmeztetést adtak ki Heves megyére: felhőszakadás várható

Sárga színű, vagyis egyes fokozatú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szűkebb hazánkra zivatarok, illetve felhőszakadás kialakulása miatt.

HEOL

Forrás: Shutterstock

Mint írják, napközben több helyen fordulhat elő zivatar az országban, alacsonyabb valószínűséggel a Nyugat-Dunántúlon dörrenhet meg az ég. A zivatarokat legfőképp felhőszakadás - az ismétlődő cellaátvonulásból több, mint harminc, egyes helyeken akár ötven milliméter csapadék fölött - kísérheti, de kisméretű jég, esetleg egy-egy viharos 60-80 kilométer per órás széllökés is előfordulhat.
Vasárnap a nap második felében a Dunántúl nyugati és északi megyéiben már inkább a folyamatos eső lehet a jellemző, arrafelé a huszonnégy óra alatt összegyűlő mennyiség 20-30 milliméter közelében alakulhat, néhol esetleg ennél több is hullhat.
Zivatarok alakulhatnak ki tehát Heves megyében, de a figyelmeztetés szerint elsődleges veszélyforrást a villámlások jelentenek, emellett esetenként szélerősödés is előfordulhat, továbbá az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. A hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg-, mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. A keleti országrészben inkább a meleg-, nyugaton a hidegfronti tünetek lesznek a meghatározók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában