Néptánc

2022.08.05. 21:21

Moldvai csángó táncokkal elkezdődött a Gyöngyike Folklórfesztivál Gyöngyösön + fotók

Három napig a néptánc és a népzene székhelye Gyöngyös a megyében.

K. B. L.

A színpadon a város főterén is remek volt a hangulat

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Moldvai csángó táncokkal nyitotta meg a Tomory Gábor Néptánciskola a háromnapos, második alkalommal megrendezett Gyöngyike Folklórfesztivált Gyöngyös főterén. A helyi együttestől a Kárpát-medence több tájegységére jellemző táncokat is láthattak az érdeklődők, így kalotaszegieket is bemutattak, amelyekhez a zenét a Dobroda zenekar szolgáltatta.

A nyitó produkciók előtt a szervezők nevében a főszervező Ombódi András, a Vidróczki Néptánceggyüttes vezetője köszöntötte a nézőket.

– A Gyöngy fesztivált huszonnyolc éve szervezzük Gyöngyösön. Bízunk benne és reménykedünk, hogy talán jövőre már egy igazi nemzetközi eseményt is meg tudunk rendezni – mondta el Ombódi András. Mint kiemelte, a rövidebb és külföldi együttesek nélküli rendezvény egyrészt anyagi okok miatt, másrészt a pandémia miatt háromnapos csupán, hiszen a külföldi együttesek mozgását az egészségügyi szabályok behatárolják.

 

Gyöngyös önkormányzata nevében Kévés Tamás alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, Abasárról, Gyöngyöspatáról és Gyöngyöstarjánból is érkeznek vendégek a fesztiválra. Az alpolgármester egyúttal megköszönte az önkormányzaton kívüli legnagyobb támogató, a Vamav Kft. szerepét a fesztivál létrejöttében, hiszen ők nem csak anyagilag, hanem szervezésben is segítik a rendezvény megtartását immár több mint húsz éve.

A Vamav Kft. korábbi ügyvezetője és egyben Gyöngy Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumának elnöke, Sándor Ferenc kifejtette, most mindenhol a világban, így Magyarországon is csak rövidített fesztiválokat szerveznek, mert a covid-fertőzés olyan nehézség elé állítja a szervezőket, hogy senki nem tud és nem mer nagyobb méretekben gondolkozni.

– Ettől függetlenül a mostani fesztivál műsora is kárpótolja a nézőket, hiszen értékes alkotások láthatók – zárta gondolatait Sándor Ferenc.

A fesztivál nyitóestéjén a Vidróczki Néptáncegyüttes is bemutatkozott új koreográfiáival, az estet pedig a Pedrofon Zenekar hangulatos előadása zárta a nagyszínpad melletti Fesztiválsátorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában