Nemzeti ünnep

2022.08.20. 15:30

Tiszteletet parancsoló a magyar állam több mint ezredik születésnapja – hangzott el a gyöngyösi ünnepségen + fotók

Szent István király munkájának betetőzése az Európai Unióhoz való csatlakozás volt.

Sz. Sz. I.

Balog Gyula kanonok, plébános áldja meg a kenyeret

Forrás: Czímer Tamás/HMH

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep eseményei Gyöngyösön ez évben is a Szent Bertalan templomban tartott szentmisével kezdődtek. A városi ünnepségre ezután került sor a szomszédos Fő téren. Ünnepi beszédében Kárpáti István alpolgármester arról beszélt, hogy ez a nap immár Magyarország ezerhuszonkettedik születésnapja, és ez tiszteletet parancsoló.

– A X. század végén három alternatíva állt a magyarság előtt. Az első az volt, hogy maradjon minden a régiben. Folytassuk a pogány, félnomád életmódunkat, s lehetőség szerint indítsunk rablóhadjáratokat, mint a kalandozások idején tettük. Szerencsére István király nem ezt választotta, mert népünk hasonló sorsra jutott volna, mint a Kárpát-medence területén élt korábbi népek, a hunok, avarok, amelyek már régen nem léteznek – emelte ki Kárpáti István. – A második lehetőség a keleti kereszténység felvétele volt Bizánc központtal. Annak a birodalomnak az egyik sajátossága az volt, hogy a bizánci császár akkor, és később is, diktátor módjára kormányzott. A harmadik alternatíva volt az ősök előtt a legkecsegtetőbb: Európa nyugati felének szerves részévé válni. Már Géza fejedelem is felismerte, hogy ennek érdekében kompromisszumokat kell kötni. Fia, István még tovább ment. Olyan Magyarországot épített fel, amelyben a nyugat-európai országok mintájára szervezte meg az államot és az egyházat. Munkájának betetőzése ezer év múlva hazánk Európai Unióhoz való csatlakozása volt.

Az új kenyeret Balog Gyula kanonok, plébános áldotta meg. Az ünnepi műsorban közreműködött Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész, továbbá Szabó Gyula Győző, illetve Pánczél Klaudia énekművészek. 

A jeles nap programjai estig tartanak a Fő téri nagyszínpadon. A délutáni zenés előadások sorát Újvári Marika nyitja nótákkal és operettslágerekkel, majd a Mátra Nyugdíjas Egylet Acélhand Dalköre énekel. Délután öt órától az Eszter-lánc Mesezenekar gyerekkoncertje, majd a Fitt Kriszti Tánciskola revűje, végül Auguszt Bárió akusztikus műsora látható. Az este nyolckor kezdődő nagykoncert sztárfellépője Radics Gigi. A bizonytalan időjárás miatt a programokat a Mátra Művelődési Központban tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában