Örökségvédelem

2022.09.06. 18:31

Vidéki épített örökségünk megőrzéséhez nyújt segítséget a támogatás

Szeptember végéig lehet pályázni a Teleki László Alapítványhoz a műemléki értéket képviselő épületek felújítására. A parádi Palócházat is e forrásból sikerült megmenteni.

B.K.

A Parádi Palócház építészeti örökségünk fontos kincse. Sikerült megmenteni

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A magyar kormány által létrehozott Népi Építészeti Program veszélyeztetett, műemléki értéket képviselő vidéki épített örökségünk megóvása, megőrzése, fenntartása érdekében nyújt támogatási lehetőséget. 

A program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson olyan védett épületek tulajdonosainak – szervezeteknek és magánszemélyeknek –, amelyek népi építészeti értéket képviselnek - adták hírül a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága hivatalos oldalán.
A cél a hagyományos építészeti értékek, eredeti történeti szerkezetek megőrzése és helyreállítása a hagyományos építési technikák újraélesztésével.

A program által támasztott kritériumokat tartalmazó dokumentumok a www.nepiprogram.hu oldalon, regisztrációt követően érhetők el.
Amennyiben az ingatlan megfelel a program által támasztott követelményeknek, úgy bárki jogosult támogatási kérelem benyújtására. Annak segítségével anyagi és szakmai támogatást kaphat az ingatlan felújításához, a szükséges szakmai előkészítő dokumentációk elkészítéséhez, illetve – szakmai előkészítő dokumentációk birtokában – az épület felújításához.

Ha nem tájházról van szó, a vissza nem térítendő támogatás összege 500 ezer forinttól két millió forintig terjed a szakmai előkészítésre. Épületfelújításra 500 ezer forinttól maximum 20 millió forintot fordíthatnak a nyertes pályázók. A támogatás mértéke természetes személyek és önkormányzatok esetén a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80 százaléka, egyéb esetben legfeljebb ötven százaléka.

A tájházak felújítása esetében hasonló összegekre lehet pályázni. A támogatás mértéke a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80 százaléka, a bíráló bizottság azonban a veszélyeztetett helyzetben lévő épületek esetében a támogatás mértékét egyedi döntéssel megemelheti a felmerülő összköltség legfeljebb 90 százalékára is.  A veszélyeztetettség mértékének megállapítása a benyújtott dokumentumok alapján a bíráló bizottság szakmai hatáskörébe tartozik.

A támogatás folyósítása – a megvalósítás ütemezésének megfelelően – támogatási előleg formájában, több részletben történik.

A támogatási kérelmek benyújtására szeptember 29-ig van lehetőség, a Teleki László Alapítvány által üzemeltetett online felületen (www.nepiprogram.hu), kizárólag elektronikus formában. 
További információ a [email protected] e-mail címen kérhető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában