Történelem

2022.09.21. 19:51

Fischer István egri érsekre emlékeztek Egerben – élen járt szegénygondozás terén is

Az eseményt a XVI. Ars Sacra Fesztivál keretében szerda délután Egerben, a Főegyházmegyei Könyvtárban tartották.

B. D.

Csorba Erzsébet mutatta be a hajdani érsek életét, munkásságát megjelenítő tárlatot

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A rendkívüli tárlatot a XVI. Ars Sacra Fesztivál keretében rendeztük meg. Ahogy érsek úr is mondta a kiállítás megnyitóján, Fischer István nem a leghíresebbek közé tartozik, pedig sokat tett az egyházmegyéért, tulajdonképpen az első érsekek egyikeként egy teljesen új egyházi szervezetet hozott létre – mondta el portálunknak Balogh Ferenc, a könyvtár igazgatója.

Az előadás előtt a résztvevők kiállítást tekinthettek meg az egykori érsek életútjáról, a korszak történéseiről, valamint az ezzel kapcsolatos intézkedéseiről dokumentumok formájában. A tárlaton tíz vitrinben az érsekhez kapcsolódó tárgyakat, kéziratokat, valamint tervrajzokat tekinthettek meg az érdeklődők. Látható volt például az érsek kinevezési oklevélének másolata is. 

– A kiállítást Fischer István halálának 200. évfordulója alkalmából szerveztük meg. A bemutatónk abból a szempontból is egyedülálló, hogy nemcsak a könyvtárunk kincseit használtuk fel hozzá, hanem nagyon sok segítséget kaptunk partnerintézményeinktől is, például levéltáraktól és az érseki gyűjteménytől is – emelte ki Csorba Erzsébet történész, könyvtáros. Hozzáfűzte: érseki munkássága mellett Fischer István támogatta a kultúrát, illetve templomok és iskolák építését.

Dr. Barsi János atya tartotta meg a Fischer István szegénygondozás terén végzett tevékenységéről szóló előadást, amelyben elmondta, hogy bár a napóleoni háborúk ideje alatt éhínségek és járványok nehezítették a mindennapi életet, az érsek egy új szegénygondozási formát alakított ki, amely által lényegesen csökkent a számuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában