Szankciók

2022.09.24. 06:50

Ha úgy van, el is adhatják a Gyöngyösön magára hagyott autókat

A városképet is csúfítják a járművek, melyek hónapokig állnak egy helyben, bosszúságot okozva a környéken lakóknak is. Gyöngyösön kézbe vették a dolgot.

G. Zs.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Mint beszámoltunk róla, Gyöngyösön több autót is bezúztak a városrendészek. Érdeklődésünkre a részletekről Ferenczy Dániel, a Városrendészeti Igazgatóság igazgatója számolt be.
Mint elmondta, a vonatkozó törvény alapján – az üzemben tartó értesítése mellett – eltávolíthatja a közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti.

– A közterület-felügyelő a helyi közúton közterület-használati engedély nélkül tárolt, hatósági jelzéssel nem rendelkező azon járművön, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, értesítést helyez el, amely tartalmazza a jogkövetkezményre történő figyelmeztetést. Az értesítés elhelyezésétől számított tíz napot követően a felügyelő az érintett járművet elszállítással eltávolíthatja – fogalmazott.
Hozzátette, ha a tulajdonos (üzemben tartó) nem állapítható meg, vagy a felszólítás ellenére az elszállított járművet az elszállítástól számított hat hónapon belül nem veszi birtokba, a felügyelet a járművet értékesítheti, vagy más módon hasznosíthatja.

– Abban az esetben, ha a szakértői értékbecslések alapján megállapítják, hogy a gépjárművek „roncsnak” minősülnek – bontóba viszik. A közterületről elszállítás költsége, a tárolás napi díja az üzembentartót terheli, amelyeket az eljárások végén hajtják be tőlük. A törvény 1999 óta van hatályban, azonban a szakszerű alkalmazása a Városrendészet 2020. évi megújításához fűződik – tudatta Ferenczy Dániel.

Kérdéseinkkel az egri önkormányzatot is megkerestük, azonban egyelőre nem válaszoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában