Fotózás

2022.09.15. 20:38

Ilyen csodát ritkán lát – lenyűgöző fotókon a mátrai naplemente

Petró Róbert szeptember 10-én késő délután szemet gyönyörködtető fotókat készített Gyöngyössolymoson, az Eremény-tetőn.

HEOL

A sikeres, amatőr fotós portálunknak elárulta: csak utólag tudta meg, hogy egy cédrus fáról készítette a képeket. Petró Róbert jól elkapott mátrai pillanatát a National Geographic Magazin Magyarország szeptember 13-án a nap képének választotta. 

– Először a kép mindig a fejemben születik meg. Átgondolom, hogy az adott helyszínen hogyan tudnék olyan fotót készíteni, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki belőle. Itt is ez volt a helyzet. Az egyik Facebook csoportban láttam meg először ezt a különleges fát, és tudtam: ezt le kell fotóznom. Persze felkészülve indultam el, ugyanis egy mobiltelefonos applikációban megnéztem, hogy a nap pontosan mikor és hol megy le. Az égen még pici fátyolfelhők is voltak, amit én kifejezetten szeretek, szerintem ad egy pluszt a képeknek - mesélte Petró Róbert, majd hozzátette, az időjárás nyomon követése is elengedhetetlen ebben a szakmában. 

Mint mondta, két éve foglalkozik a fotózással és rengeteget tanul szabadidejében. Általában állványt használ a munkáinál, mert úgy kisebb az esélye annak, hogy "bemozdult" lesz a fotó. A tájképeknél, mindig f8, és f16 közötti rekeszértéket állít be az élesség miatt. Ha minden beállítás megvan, akkor egy 10 másodperces időzítőre kapcsol, majd elkészíti az adott fotót. Természetesen ezután következik az utómunka, de a mátrai naplementés képeknél csak minimális szerkesztésre volt szükség. Másnap délután még egy kicsit finomított rajta.

Mint kiderült, nem első alkalommal érte őt ez a megtiszteltetés. Ugyanis Róbert Dunakanyart szemléltető fotója augusztus 17-én szintén fantasztikusra sikerült, arra is felfigyelt a neves lap. Mint írta: az volt az első olyan naplementés fotója, amin a város, illetve az autók lámpa fényei a hosszú záridő miatt szép csíkot húztak.

Fotós szemmel a mátrai naplemente. Canon EOS 6D Mark II fényképezőgépet, és egy szintén Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM objektívet használt. Azon a képen, ahol a fa ágai közt becsillan a nap, ott a rekeszérték f16, ezért tud a nap sugara ilyen becsillanást előidézni - mondta Petró Róbert. Az exif adatai: 31mm f16 1/8mp iso100. A galériában található másik kettő fotó exif adatai: 24mm, f14, 1/80mp, iso100 és 24mm, f14, 1/30mp, iso100. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában